Перша радянська мікролітражка ЗАЗ-965 відома, мабуть, усім без винятку. Ще б пак, свого часу машина набула маси народних прізвиськ і стала героєм анекдотів, не переставши бути від цього коханою. Проте мало хто знає, але ЗАЗ-965 існував навіть праворульний.

Попри популярну думку, що ЗАЗ-965 з правим кермом випускався для Великобританії, Індії чи інших країн з лівостороннім рухом, це не відповідає дійсності.

Так, автомобіль ЗАЗ-965С створювався для СРСР і не поставлявся до інших країн (хоча експортні варіанти звичайного ЗАЗ-965 існували).

Виявляється, праворульний ЗАЗ-965 був випущений обмеженою партією на замовлення міністерства зв’язку СРСР спеціально для розвезення пошти.

Загалом у 1962-1963 роках було зроблено 650 таких «поштових» авто.

Щоправда, до наших днів не збереглося жодного ЗАЗ-965С, адже всі авто списали свого часу, а згодом утилізували.

Вся справа в тому, що розташування керма справа мало полегшити роботу листоноші — йому простіше було виходити з авто на тротуар з важкою сумкою, адже не потрібно було обходити машину. Та й безпечніше набагато.

Незвичайний «Запорожець» створили спеціально для розвезення пошти, а літера «С» у його назві означає «Зв’язок».

У салоні на місці задніх сидінь облаштували відсік для перевезення листів та посилок. За власної маси 650 кг горбатий «Запорожець» міг перевозити до 150 кг вантажу.

Їх оснащували стандартним 887-кубовим двигуном на 27 л. с., що дозволяло розвивати 90 км/год.