На початку літа українські імпортери палива скоротили обсяги зрідженого газу, а деякі термінали в Польщі та Литві взагалі припинили продавати автогаз в Україну.

Така ситуація змусила багатьох імпортерів шукати альтернативних постачальників на південних ринках. Ціни на газ на польських терміналах цього тижня зросли на $39-42 за тонну порівняно з попереднім місяцем, пише Wheel News.

Причиною таких змін є те, що згідно з розпорядженням Кабміну постачальники тепер зобов’язані постачати не менше 51% природного газу неросійським продуктом. Крім того, у Польщі спостерігається дефіцит палива, через що деякі компанії кілька днів не підписували нових угод. У Литві закінчилися майже всі запаси автомобільного палива.

Зараз ситуація на південному ринку відносно стабільна, але наслідки нестабільності пропозиції на західному ринку вже помітні – активність південних покупців зросла. За словами болгарських трейдерів у Румунії та Болгарії, попит на автогаз не зріс, як очікувалося, що може призвести до невеликого падіння цін для подальшого перепродажу українським трейдерам, але істотного падіння цін очікувати не варто.