ЗАЗ-1102 «Таврія», який нещодавно відзначив своє 35-річчя, має багату історію, наповнену різними прототипами та моделями. Хоча більшість із них залишилися прототипами, вони демонструють універсальність платформи Таврія.

Hyser розповів про кілька цікавих та маловідомих версій «Таврії».

Спочатку планувалася версія «Таврії» п’ятидверний хетчбек. Однак у результаті цей проект було зупинено на користь практичнішого ЗАЗ-1103 «Славута».

У модельний ряд «Таврії» входив п’ятидверний універсал, але у розробці знаходився і тридверний варіант із вищим дахом. Цей варіант пропонував більше місця та багажник більшого розміру.

Усього два-три таких кабріолети колись випускалися науково-технічним центром «ЗАЗ-Автотехніка». Вони мали знімний пластиковий дах над передніми сидіннями та зсувний тканинний дах над задніми сидіннями. Один із цих рідкісних автомобілів повернувся в Україну з Греції, а інший нещодавно був виявлений у Македонії.

Крім стандартного пікапа «Таврія», науково-дослідний центр «ЗАЗ-Автотехніка» створив ще дві цікаві модифікації. ЗАЗ-1106 відрізнявся подовженою кабіною та вантажним кузовом, деякі з яких були виконані у вигляді самоскидів. Як мінімум один ЗАЗ-1106 можна знайти у Києві.

Ще один варіант пікапа був розроблений для активного відпочинку. Він мав збільшений кліренс, сталеві арки та оснащувався 1,3-літровим 64-сильним двигуном.

Електромобілі розроблялися у Запоріжжі з початку 70-х років. ЗАЗ-1109 «Таврія-Електро» був добре підготовлений до серійного виробництва та коштував 8000 доларів. Він призначався для європейського ринку та оснащувався електродвигунами потужністю від 25 до 35 кінських сил, що забезпечують швидкість 90-100 км/год. Свинцеві батареї забезпечували дальність дії 130-140 км. Цікаво, що сучасні електромобілі «Таврія» досі розробляються та виробляються на замовлення.

Ці різні ітерації та прототипи ЗАЗ-1102 «Таврія» протягом багатьох років демонструють новаторство та технологічність цієї української моделі автомобіля.