«Іхтіандр» — приголомшливий зразок експериментальної машини-амфібії, створеної в Радянському Союзі в 1970-х роках. Створений групою ентузіастів, цей унікальний автомобіль покликаний поєднати можливості позашляховика та гідроциклу, надавши універсальний вид пересування.

«Іхтіандр» мав кузов, схожий на мінівен, з контурами днища, що нагадують човен, для забезпечення стійкості на воді та захисту від протікання, пише Hyser.

Машина була розділена на три герметичні відсіки: передній багажник з моторним відділенням, середній салон та заднє моторне відділення. Двигун, агрегат потужністю 70 л.с., запозичений у ЗАЗ-966, розташовувався у задньому відділенні з радіаторами охолодження.

Унікальною особливістю була можливість часткового охолодження двигуна водою, що забирається з навколишньої води під час подорожі водою.

Підвіска автомобіля була незалежною, торсійною конструкцією з використанням компонентів від ЗАЗ-368. Для забезпечення водонепроникності в автомобілі використовували еластичні прокладки.

На суші «Іхтіандр» міг розвивати швидкість до 120 км/год, а у воді — до 20 км/год, рухаючись саморобною водометом.

Хоча «Іхтіандр» так і не вступив у масове виробництво, він брав участь у ралі саморобних автомобілів і навіть зіграв роль у фільмі. Оригінальний «Іхтіандр-1» подолав понад 400 000 кілометрів сушею та майже 1000 кілометрів по воді.

Удосконалена версія «Іхтіандр-2» була розроблена у 1990-х роках. У 2013 році «Іхтіандр-2» був куплений колекціонером з Німеччини, де і зараз зберігається як рідкісний та унікальний зразок автомобільної історії.