В Україні виявлено рідкісний прототип моделі ЗАЗ «Перспектива», спроектований майже 45 років тому. Цей автомобіль має унікальний тип кузова дводверний седан і передньопривідне компонування з переднім розташуванням двигуна.

Досвідчений зразок ЗАЗ Таврія в одному екземплярі

Розроблена наприкінці 1970-х років, модель Perspective вважалася перспективною для свого часу з незграбним клиноподібним кузовом, що нагадував такі автомобілі, як Volkswagen Polo першого покоління та інші ті епохи, пише Hyser.

Ще більш примітним це відкриття робить те, що ЗАЗ Перспектива ознаменував собою значний прорив в історії заводу Перспектива. До цієї моделі завод з 1960 року випускав виключно задньопривідні автомобілі із заднім розташуванням двигуна, перехід на передньопривідне компонування був суттєвим зрушенням.

Усього було побудовано три прототипи «Перспективи», і цілком імовірно, що цей виявлений прототип — єдиний, який дійшов до наших днів.

Ентузіасти придбали автомобіль у попереднього власника у 2020 році і згодом з’ясували, що спочатку автомобіль був оснащений зарубіжними компонентами двигуна та трансмісії (конкретна марка не розголошується), і на заводі «Перспектива» ці компоненти залишаються цілими та безпековими.

Було ухвалено рішення повністю відновити та відремонтувати автомобіль.

Досвідчений зразок ЗАЗ Таврія в одному екземплярі

ЗАЗ «Перспектива» вважається попередником моделі ЗАЗ-1102 «Таврія», яка серійно вироблялася на ЗАЗі з 1987 по 2007 рік.