ЗАЗ-966 «Запорожець» — знаковий автомобіль в Україні, і хоча його вигляд добре відомий, процес його створення не так широко відомий. Нещодавно співтовариство «Українські автомобілі» у Facebook поділилося деякими відкриттями, що інтригують, у тому числі ранніми прототипами автомобіля.

Один із цих прототипів став першим із трьох варіантів конструкції, спрямованих на заміну вихідного «горбатого» Запорожця, пише Hyser.

Цей проект був розроблений у 1960 році, задовго до того, як ЗАЗ-965 став частиною автомобільної історії, що сталося у 1969 році.

На дизайн кузова прототипу явно вплинули такі моделі 1950-х років, як Chevrolet Corvair та ГАЗ-21. Дизайн автомобіля був захоплюючим, але зрештою проект був відкладений через побоювання з приводу недостатньої потужності двигуна.

Планувалося використовувати 27-сильний двигун від ЗАЗ-965А, що вважалося недостатнім. Проте цей ранній прототип зіграв свою роль в історії «Запорожця». Під час розробки фінальної версії було закладено деякі конструктивні рішення оригінального прототипу 966.

Крім цього, варто відзначити, що британські умільці створили розкішний тюнінг-комплект для мікроавтобуса Volkswagen T6, надавши цьому практичному автомобілю нотку екстравагантності.