Запорожці активно експортували до інших країн, де вони мали достатню популярність, щоб ними було вигідно торгувати. Продавалися тисячами і навіть десятками тисяч, пише Wheel News.

Наприклад, ЗАЗ-965 Ялта був першим автомобілем в ті часи, який одержав спеціальне експортне ім’я. І ім’я це було придумано насамперед для Фінляндії.

Постачання ЗАЗ Ялта почалися до Фінляндії в 1962 році. А вже 1965 року автомобіль для експорту став помітно відрізнятись від версії для внутрішнього ринку – у Запорожця з’явилися інші деталі салону та кузова.

Зокрема, з обох боків з’явилися хромовані молдинги, а не передньому лівому крилі встановили дзеркало заднього виду. Також експортні Запорожці отримували покращену оббивку салону, змінене рульове колесо та хромоване кільце звукового сигналу в центрі.

Двигун також був незвичайний – не 27-сильний, а потужністю 30 кінських сил.

Було також розроблено праворульний варіант ЗАЗу, але в серію він не пішов – зміни коштували так багато, що продажі в країнах з лівостороннім рухом ці витрати не окупили б.

Найбільше ЗАЗ Ялта було продано у Болгарії (14 тисяч штук). У НДР було куплено 12,5 тис таких Запорожців. До Фінляндії та Данії було відправлено ще по 1,2 тисячі автомобілів.