Автострахування (в якомусь сенсі) не вибір водія, а життєва необхідність. В Україні запроваджено два обов’язкові види захисту для автомобілістів. Один працює виключно всередині країни (ОСЦПВ), другий призначений для тих, хто виїжджає за кордон (Зелена картка).

Заходи примусового страхування вжито, щоб організувати єдину систему врегулювання ДТП, за якою б працювали всі водії та страхові компанії.

Принцип дії ОСЦПВ (автоцивілка)

Водій без автоцивілки не має права керувати транспортним засобом (легкове авто, вантажівка, причіп, мотоцикл та моторолер, автобус, електромобіль). Закон із порушниками суворий — без поліса на драйвера накладають штраф (425 грн – 850 грн) та за рішенням суду зобов’язують компенсувати збитки постраждалій стороні в повному обсязі.

По ОСЦПВ можна отримати виплату в межах страхових сум:

  • майно (ремонт автомобіля) – 160 000 грн;
  • життя та здоров’я (лікування постраждалих) – 320 000 грн.

Так, якщо ви стаєте винуватцем аварії, то замість вас відшкодування третім особам проводить страхова компанія, з якою укладений договір. Але особистий ТЗ доведеться відновлювати самостійно, якщо немає спеціального поліса — КАСКО.

Автоцивілка оформлюється на один рік та працює в рамках цього періоду.

Ціна страховки не фіксована. Вона формується, виходячи з:

  • типу транспорту, на який оформляється поліс;
  • об’єму двигуна;
  • місця прописки власника ТЗ.

У полісі може бути передбачена франшиза, яка також впливає на прайс. Чим більший її розмір, тим менше доведеться заплатити за договір.

Принцип дії Зеленої картки

Зелена картка — автострахування, яке оформлюється при виїзді до іншої країни. Наявність поліса перевіряється на митному контролі, тому перетнути кордон без нього не вийде. Принцип дії Зеленої картки аналогічний з автоцивілкою. Проте ліміти відповідальності тут залежать від конкретної країни, де відбувається форс-мажор. Сума компенсації у низці країн ЄС досягає мільйонів євро.

Зелена картка оформлюється від 15 днів до 1 року. Купуючи страховку на рік, ви маєте право в’їжджати та виїжджати з України кілька разів, дія поліса не припиняється.

Без страховки на автомобіліста чекає:

  • Штраф за законодавством ЄС;
  • Самостійна оплата збитків постраждалих;
  • Вилучення посвідчення водія.

Оформлення автострахування онлайн

Автоцивілку та Зелену картку можна придбати в електронному форматі без відвідування офісу страховика всього за 5 хвилин. Процес купівлі умовно можна поділити на чотири етапи:

  • Підбір відповідної програми страхування через агрегатор;
  • Заповнення даних про водія та транспорт;
  • Оплата поліса;
  • Отримання договору на email.

Зелену картку до 2022 року неможливо було купити і отримати онлайн. Поліс випускався на спеціальному бланку страховими агентами. Проте регулятор ринку (Моторно-транспортне бюро України) разом із СК затвердили випуск цифрового формату страховки. Тому тепер водії можуть застрахуватись віддалено.

Але МТСБУ рекомендує роздруковувати поліс перед поїздкою за кордон, щоби його перевірка співробітниками прикордонного контролю пройшла без проблем.