На зорі 60-их років минулого століття Запорізький автозавод розробив мінівен. На жаль, прогресивний автомобіль, зібраний на українському підприємстві в одному екземплярі, так і не став серійним, передає «Автотема».

Особливість мінівена полягала в тому, що його було побудовано на основі серійного Запорожця, запозичивши в останнього більшість вузлів і агрегатів. Автомобіль мав незалежну задню підвіску і розташований у задній частині 27-сильний бензиновий двигун з чотирма циліндрами. За гальмування відповідала барабанна система.

А ось кузов ні в кого не запозичували і розробили спеціально для експериментальної моделі. Головною його особливістю можна назвати бічні розпашні двері. Вони надавали зручний доступ до салону машини, де для пасажирів передбачили два ряди сидінь. Останні були складними, що давало змогу в разі потреби експлуатувати пасажирський мінівен для вантажоперевезень (до 350 кг).

Автомобіль важив лише 700 кг, але через скромну потужність двигуна не вирізнявся динамікою — його максимальна швидкість не перевищувала 70 км на годину. На 100 км пробігу було потрібно 7,5 літрів бензину.

Хоч би там як, поява такого мінівена в продажу могла істотно вплинути на вітчизняний автопром. На жаль, але проект не став серійним у зв’язку з відсутністю коштів на його реалізацію. Жодних відомостей про те, що сталося з єдиним зібраним екземпляром моделі, немає.