В Україні чимало автозаводів, які на сьогодні не працюють через бойові дії чи інші причини. До їх числа належить і Луцький автозавод (ЛуАЗ), який у 2022 році було офіційно визнано банкрутом. Однак це підприємство з часом може повернутися в стрій. Ба більше, на ньому, можливо, налагодять виробництво автомобілів, які сьогодні входять до різних ТОПів найпопулярніших моделей світового ринку, передає «Автотема».

Китайська компанія BYD зараз продає на батьківщині більше автомобілів, ніж будь-який інший виробник. Причому останнім часом вона демонструє дворазову перевагу. Одночасно з цим вона має намір захопити й інші ринки. Одним з найперспективніших з її точки зору є Європа, в якій вже продаються деякі моделі китайської марки. Але країни ЄС збираються запровадити загороджувальні заходи проти виробників з Піднебесної. Тобто BYD найближчим часом може втратити одну зі своїх головних конкурентних переваг: доступні ціни.

Але Луцький автозавод здатний надати китайській компанії можливості, що дають змогу обійти описані обмеження. Так, запускаючи виробництво автомобілів на ЛуАЗі, BYD у такий спосіб зможе поставляти на європейський ринок власну продукцію, не сплачуючи додаткових мит. При цьому отримати такі «пільги» можливо тільки за умови, якщо китайська компанія відмовиться від своєї марки і поставлятиме в країни ЄС автомобілі під іншим брендом. У результаті, якщо описані припущення буде реалізовано, на ринок може вийти нове покоління кросовера ЛуАЗ-969 «Волинь», рендери якого створив незалежний дизайнер.

Цей автомобіль являє собою BYD Frigate 07, але з інщими шильдиками. Тобто представлена новинка ні в чому не відрізняється від китайського прототипу. Такий підхід до створення автомобіля має безліч плюсів. Компанія BYD отримає в розпорядження кросовер з мінімальні витратами, які підуть тільки на перепрофілювання Луцького автозаводу під виробництво нової моделі. Новий ЛуАЗ «Волинь» оснастять однією з найефективніших на світовому ринку гібридних установок, що підтримує як послідовний, так і паралельний режим роботи.

Її основу становить 1,5-літровий двигун із турбонаддувом, максимальну віддачу якого скоротили до 139 к.с. При цьому крутильний момент, як і раніше, становить 231 Н*м. На низьких швидкостях цей ДВЗ або відключається, або працює для підзарядки вбудованого акумулятора. Це рішення дає змогу суттєво скоротити рівень витрати палива, що дуже важливо для автомобілів, які готуються вийти на європейський ринок. Ба більше, ЛуАЗ-969 «Волинь» з таким гібридом уже відповідає новим екологічним стандартам, які ЄС запровадить приблизно 2026 року. Тобто автомобіль через кілька років не доведеться модернізувати.

За замовчуванням до складу гібрида, призначеного для ЛуАЗ «Волинь», включать один 197-сильний електромотор. Але за доплату з цим кросовером запропонують ще один електричний агрегат. У результаті сукупна віддача гібридної установки зростає до 401 к.с. Ще одна особливість цієї комбінації полягає в тому, що при падінні потужності електромоторів одразу вмикається ДВЗ. У цьому режимі двигун подає тягу на передні колеса через одноступінчастий понижувальний редуктор і зчеплення. Завдяки даній особливості автомобіль здатний довгий час підтримувати постійну швидкість за порівняно низької витрати палива.

На додаток до цього гібрид поєднується з акумулятором, який забезпечує запас ходу в 200 кілометрів при вимкненому ДВЗ. Цей показник все ще вважається одним із найбільших серед усіх електрифікованих автомобілів. Повнопривідна версія нового ЛуАЗ-969 «Волинь» зможе прискорюватися до перших 100 км/год лише за 4,7 сек. При цьому основа в автомобіля стандартна: передні стійки МакФерсон і задня багатоважільна конструкція.

Не виключено, що до моменту запуску виробництва ЛуАЗ «Волинь» встигне оновитися. Точніше, модернізації може піддатися його китайський прототип. Річ у тім, що BY Fregate 07 вийшов на домашній ринок тільки в листопаді 2022 року. Тобто це абсолютно новий автомобіль. І, як усі нещодавно розроблені машини, китайська модель не позбавлена деяких «дитячих» дефектів. У рамках найближчої модернізації BYD займеться їх усуненням.

Незважаючи на сказане, Fregate 07 поки що отримує позитивні відгуки від китайських водіїв. Перш за все, автомобіль, як і випливає з його назви («Фрегат»), відрізняється дуже плавною їздою. Причому ця особливість проявляється зокрема й під час руху дорогою з вираженими дефектами. Однак ця модель орієнтована насамперед на експлуатацію в місті та бездоріжжі. Повний привід, який використовується в середніх і топових модифікаціях, відповідає в основному за підтримання стійкості. Хоча він і запобігає застряганню автомобіля.

Тобто, судячи з відгуків, BYD Fregate 07 уже підготовлений до європейського ринку. Разом з тим, китайська модель пропонує точне і легке рульове управління, що в поєднанні з безліччю помічників спрощує водіння. Цьому сприяють і особливості роботи гібридної установки. Більшість вбудованих у неї сценаріїв їзди передбачає відключення ДВЗ. Тому автомобіль їде досить гладко завдяки роботі електродвигунів. Ця особливість приховує в собі ще одну важливу обставину: BYD Fregate 07 вирізняється завидною для своїх розмірів динамікою.

Новий ЛуАЗ-969 «Волинь» може запозичити у свого китайського прототипу всі перераховані характеристики. Тобто він буде таким самим простим і комфортним в управлінні. Представлена новинка також отримає безліч опцій, характерних для автомобілів преміум-класу: спортивні передні крісла з розвиненою підтримкою, масажем і електроприводом, шкіряні сидіння, дорога акустика та інше.

Серед переваг BYD Fregate 07 власники виділяють дійсно просторий салон: навіть високорослі пасажири на другому ряду не відчувають дискомфорту. Разом з тим, китайську модель, як і представлену новинку, можна розглядати як сімейний автомобіль. Це підкреслює не тільки просторий салон і високий рівень безпеки, а й наявність безлічі різноманітних відсіків для зберігання в салоні.

Поки що складно припустити, у скільки новий ЛуАЗ «Волинь» може бути оцінений. Китайський прототип на батьківщині коштує близько 30 тисяч доларів. З огляду на те, що представлену модель складатимуть із готових машинокомплектів, що передбачає організацію тривалої за часом доставки, ЛуАЗ «Волинь» може подорожчати щодо BYD Fregate 07 приблизно на 2-3 тисячі доларів. Тобто в Європі цю модель запропонують за 32 тисячі євро. Але навіть у цьому разі автомобіль залишиться одним із найдешевших кросоверів у своєму класі.