Зараз мало кому відомо про те, що в 60-их роках минулого століття з легендарного «горбатого» Запорожця хотіли зробити спорткар на кшталт Porsche 911. Звучить наче жарт, але це правда, інформує «Автотема».

Перше купе «Запорожець» під назвою Спорт-900 зібрали у 1963 році. На шасі ЗАЗ-965А змонтували обтічний кузов, виготовлений зі склопластика. Зовнішність автомобіля дуже нагадує Volkswagen Karmann-Ghia і Renault Caravelle.

Цікаво, що в салоні Спорт-900 знайшлося місце навіть для заднього дивану, тож у ньому без проблем вміщалися водій і три дорослих пасажири. Цікавий навіть сьогодні вигляд має нахилена центральна консоль, яку сьогодні можна побачити в багатьох сучасних суперкарах.

Інноваційним рішенням розробників купе Спорт-900 були кузовні панелі зі склопластику. Завдяки цьому вага автомобіля зменшилася до півтонни, і тепер навіть зі штатним двигуном на 27 к.с. і 4-ступінчастою «механікою» він міг прискорюватися до 100 км\год.

Однак спортивному Запорожцю не судилося стати серійним. Було зібрано всього близько 6 прототипів, і на цьому проект закрили. Деякі з них збереглися до нашого часу, але вони потребують значної реставрації.