«Мильниця», «горбатий», «запор» — такими прізвиськами нагородили в народі за радянських часів маленький і верткий ЗАЗ-965. Комусь він здавався смішним і безглуздим, а для інших на довгі роки став улюбленим авто. Зараз знайти цю машину в ідеальному стані майже неможливо, але все ж на пострадянському просторі ще залишили цікаві екземпляри. Один із них знаходиться в Азербайджані, і завдяки старанням свого власника ця машина викликає захоплення у всіх, хто її бачив, інформує «Автотема».

Автор проєкту почав пошуки підходящого для реконструкції ЗАЗ-965 ще в 1998 році, і шукав підходящий автомобіль досить довго. Йому потрібна була машина в оригінальному кузові. Його бажання здійснилося тільки через 6 років, і автомобіль був справді гарний: оригінальні деталі та кузов, пробіг лише 3000 км.

Роботи над проектом йшли в кілька етапів. З моменту купівлі і впродовж п’яти років автомобіль використовували для щоденної їзди, і якихось серйозних переробок машина не зазнавала. Власник лише поміняв колеса, виконав заниження машини і пофарбував її. Крім цього, було встановлено двигун від ВАЗ 2103, гальмівну систему від ВАЗ 2106, кермо від Isotta і сидіння від BMW E36.

Пізніше власнику авто захотілося зробити зі свого старенького ЗАЗ-965 щось особливе, і 2009-го розпочався другий етап — довгі та серйозні доопрацювання. Спочатку переробки торкнулися ходової частини авто, а потім на машину було встановлено новий мотор — 1,7-літровий бензиновий двигун від «Ниви» потужністю 73 к.с. Генератор, стартер, карбюратор і ГБЦ ЗАЗ-965 отримав від першого дослідного мотора ВАЗ 2103, коробку передач від ЗАЗ 968, а радіатор — від «Ниви». Старий вихлоп замінили найтихішим із можливих — глушник турецького виробництва з широкими трубами. Для поліпшення керованості на авто встановили стабілізатор поперечної стійкості від ВАЗ.

Після ходової частини та начинки дійшла справа і до кузова. Власник вирішив дещо змінити його дизайн і навіть втілив свій проект на папері. І хоча майстру до кінця втілити ідею не вдалося, вийшло все одно чудово. Передня частина машини вийшла більш масивною, без дрібних деталей. Задній капот розширили, щоб туди помістився новий двигун від «Ниви». Паливний бак, який у заводській збірці знаходився спереду, прибрали, а на його місце поставили АКБ. Мабуть, єдине, що залишилося на кузові від ЗАЗ — це «зябра», які вварили в кузов, щоб вони не особливо виділялися.

На останньому етапі тюнінгу машину пофарбували в колір Форд Мустанг Шелбі сірий металік. Особливу увагу приділили оптиці: на «Запорожець» встановили фари від BMW E39 з лінзами Bi-xenon від Range Rover і стеклами від E34. У задні ліхтарі встановили LED-лампи. Завершенням образу стали дзеркала і скло.

Але найскладнішим моментом у реконструкції авто виявилася пересадка під капот ЗАЗ-965 мотора від Ниви. Це потребувало чимало часу і сил. А все через перехідну плиту, через яку постійно виходило з ладу зчеплення. Проблему було вирішено, щойно відремонтували плиту і встановили новий мотор.

Трансформація ЗАЗ-965 перетворила його на справжній шедевр. А поява на дорозі цього авто завжди викликає масу зацікавлено-здивованих поглядів і посмішок.