Технічний музей «Колеса історії» нещодавно поповнився цікавим автомобілем вітчизняного виробництва – «Запорожець» ЗАЗ-968МЕ. Це експортний варіант, що відрізнявся головним чином потужнішим, 45-сильним двигуном. Нагадаємо, що на внутрішнього ринку ЗАЗ-968М оснащувалися мотором у 40 к. с.

Як повідомляє «Автоцентр», представлений екземпляр був випущений у 1981 році і був весь цей час у одного власника з Олександрії, Кіровоградської області. Машина досить непогано зберіглася – кузов у рідному забарвленні “охра”, на одометрі 62 628 км.

Зазначимо, що експортні ЗАЗ-968М випускалися лише з 1980 по 1983 рік. Такі машини також відрізнялися салоном, у якому було встановлено ремені безпеки ще й для задніх пасажирів Підвищення потужності досягнуто використанням інших впускного колектора та системи живлення. Звичайно, 45-сильна версія мала кращу динаміку розгону, але, щоправда, й витрачала більше палива.

Цікаво, що вперше 45-сильна експортна версія з’явилася ще на «ушастому» ЗАЗ-968 і випускалася вона також недовго – з 1970 по 1972 рік. Прибавка потужності на 5 к. с. була досягнута за рахунок інших головок та підвищеного ступеня стиснення.

Що ж до експортної «емки», то Запорізьким автозаводом випускалася ще й 50-сильна версія. Вона також відрізнялася збільшеним ступенем стиснення, що вимагало вже 95-го бензину.