Автомобілебудування в часи СРСР було дуже багатогранним і різноманітним. Серед величезної кількості моделей були і невдалі варіанти, і відверто провальні, але водночас існували і вельми перспективні серійні та дослідні автомобілі з цікавими особливостями дизайну і конструкції. Один із них — ЛуАЗ-969, пише «Автотема».

ЛуАЗ-969 або по-іншому просто «Волинь» розробили українські інженери спеціально для жителів сільської місцевості, які потребують компактного і функціонального транспортного засобу з високими прохідними якостями.

Це один із тих автомобілів, виробництво яких почалося в СРСР (1966 рік) і продовжилося в пострадянські часи, аж до 2002 року. За цей час було випущено понад 230 тисяч автомобілів, серед яких 50 тисяч були військового призначення.

Перші ЛуАЗи були передньопривідними, проте конструкцією задніх мостів передбачалася можливість передавання крутного моменту на спеціалізовані причепи, що давало змогу в рази збільшувати прохідність навантаженого автомобіля.

Зі зростанням потреб населення з’явився і повний привід, для якого інженери вже з перших днів продумали дизайн кузова, що випирає вперед, для посилення зчеплення передніх коліс з дорогою.

Серед найбільш популярних модифікацій на базі цього автомобіля можна відзначити військові транспортери, кабріолети, вантажні тягачі, машини швидкої допомоги, пляжні джипи, а також мінітрактори.

ЛуАЗ-969 — це затребувана машина і донині, особливо в сільській місцевості, де немає доріг, але є необхідність перевозити вантажі. Єдина проблема на сьогодні — це рідкісні запчастини.