У кінці 80-х років команда інженерів НАМІ займалася розробкою прогресивного тридверного позашляховика під назвою “ЛуАЗ-Прото”. Цей автомобіль вирізнявся передовими на той час технологіями. Проте через ряд обставин ця модель так і не була запущена в серійне виробництво, залишившись лише концептом. Цей проєкт мав потенціал стати революційним явищем автомобільного ринку, пише «Автотема».

“ЛуАЗ-Прото” був виготовлений лише в одному прототипному екземплярі та призначався для випробувань на заводі. Його розробили таким чином, щоб забезпечити комфорт на рівні з легковими авто та залишатися високофункціональним при своїх невеликих розмірах. Розробники використали креативні рішення для досягнення цих цілей.

Дизайн позашляховика вирізнявся своїми округлими лініями. На передній частині було встановлено компактну решітку радіатора та захисний бампер. Зовнішній вигляд автомобіля мав схожість з Toyota RAV4, який був представлений на ринку лише у 1994 році.

Каркас кузова “ЛуАЗ-Прото” був виконаний з металу. Завдяки модульним панелям, якими оснащувався автомобіль, за лічені хвилини можна було перетворити закриту машину на пікап.

Передні та задні сидіння складалися, перетворюючись у рівну площину для сну, що робило цей автомобіль ідеальним для подорожей.

Прототип був обладнаний 1,1-літровим двигуном МеМЗ-245 з потужністю 51 к.с. та крутним моментом 79 Нм, що дозволяло 800-кілограмовому позашляховику розганятися до 130 км/год.

У 1988 році розробку “ЛуАЗ-Прото” припинили. Цей позашляховик став останнім проєктом ленінградської лабораторії НАМІ перед її реорганізацією.