Автомобіль ЗАЗ-1103, більш відомий як “Славута”, став останньою розробкою Запорізького автомобільного заводу, яка випускалась серійно. Ця модель, яка довгий час вважалася найбільш доступним новим транспортним засобом на українському ринку, часто піддавалася модифікаціям. Незважаючи на свій бюджетний статус, “Славута” іноді перетворювалася на об’єкт цікавого тюнінгу. «Автотема» відзначила декілька найбільш унікальних та непересічних проєктів на базі ЗАЗ-1103.

ЗАЗ-1103 “Славута” в кузові універсал

В лінійці моделей “Таврія” був представлений компактний універсал під назвою “Дана”, але він не набув широкої популярності. Існують декілька варіантів схожого тюнінгу ЗАЗ-1103. Ці універсали були зібрані та використовуються в Києві та Запоріжжі. Виробники модифікували задню частину транспортного засобу, встановивши нові двері багажника зі склопластику та вертикальним склом, що збільшило внутрішній простір та об’єм багажного відділення.

Електрична “Славута”

Моделі “Таврія” та “Славута” перетворювали на електромобілі неодноразово. Цікаво, що були плани випускати електричний ЗАЗ-1103 невеликими серіями за ціною від 5000 до 7000 доларів. Були розроблені акумуляторні батареї з ємністю від 12 до 24кВт⋅год, що забезпечували запас ходу від 100 до 230 км. Додатково, в салоні було встановлено електричний обігрівач, а за окрему плату пропонувалася цифрова панель приладів.

Купе “Славута”

У місті Запоріжжя існує купе на базі ЗАЗ-1103 “Славута”. Задні двері були видалені, а вікна зменшені. Передні двері були запозичені від “Таврії” через їх більшу довжину. Результатом став гармонійний дизайн, доповнений пластиковим аеродинамічним обвісом та легкосплавними дисками. Стандартний 1,2-літровий двигун потужністю 58 к.с. залишився незмінним.

Кросовер “Славута”

Незвичайний кросовер ЗАЗ-1103 був помічений у Мелітополі, Запорізької області. Більшість кузовних панелей були замінені, що ускладнювало впізнаваність оригінальної моделі. Дизайн отримав більш масивний та суворий вигляд з високим капотом, великою решіткою радіатора, великими фарами та розширеними крилами. Автомобіль також був подовжений за рахунок вставки між дверима.

Ралійна “Славута”

У 2010 році ЗАЗ-1103 був адаптований для участі в ралі. Бюджетний автомобіль був оснащений 2,0-літровим двигуном Chevrolet з потужністю понад 200 к.с., широкими шинами та підвищеним кліренсом. В інтер’єрі з’явилися спортивні сидіння та спеціальний каркас безпеки.

“Славута” з турбованим двигуном

На перший погляд, цей ЗАЗ-1103 виглядає як звичайний серійний автомобіль. Однак під злегка заниженим кузовом, з новими легкосплавними дисками та фарами, ховається справжній “вовк в овечій шкурі”. Під капотом розташований 1,7-літровий двигун ВАЗ з турбіною від Mazda CX-7, що має 250 к.с. Це дозволяє автомобілю розганятися до 100 км/год за 6 секунд та проходити чверть милі (402 м) за 13,6-13,8 секунди. Максимальна швидкість зросла до 190 км/год, також автомобіль оснастили ГБО.

ЗАЗ з кондиціонером

ЗАЗ-1103 “Славута” 2010 року з Дніпра має стандартний зовнішній вигляд, але його особливість — кондиціонер, який був складений з компонентів Daewoo Sens та Chery QQ. Додатково автомобіль отримав підігрів керма, бортовий комп’ютер і ксенонові фари, а 1,3-літровий інжекторний двигун потужністю 70 к.с. був доповнений газобалонним обладнанням.