1 березня 1967 року стало ключовою віхою в історії українського автопрому, ознаменувавши запуск масового виробництва автомобіля ЗАЗ-966В. Слід зауважити, що Запорізький автомобільний завод розпочав виготовлення перших мікролітражних авто моделі ЗАЗ-965 в жовтні 1960 року, ставши першопрохідцем у цій сфері на території країни. Проте конструктори не зупинилися на досягнутому і вже в перші місяці роботи над ЗАЗ-965 задумали створення більш вдосконаленої моделі, пише «Автотема».

Їхні зусилля увінчалися успіхом, і вже в жовтні 1961 року на Всесоюзній виставці народного господарства в Москві було представлено новий, на той час ще експериментальний, автомобіль ЗАЗ-966. У 1960-ті в автомобільній промисловості Заходу спостерігалася зміна дизайнерських підходів: від округлих форм до раціонально-рублених. Дизайнери із Запоріжжя влучно відчули цей тренд.

Вони також вшанували популярний у ті часи стиль: виразні штампування, що простягалися уздовж автомобільного корпусу, створювали ефект повітряного потоку, який спрямовувався до спеціальних отворів біля задніх коліс. На моделі ЗАЗ-966 ці елементи були особливо помітними, що призвело до прізвиська “вухатий”. Ці “вуха” гармонійно доповнювали круглі задні вогні, які також були в моді.

Початок серійного виробництва цієї моделі планувався на другу половину 1962 року. Проте плани зіткнулися з жорсткою реальністю. Розробка автомобіля та створення виробничих потужностей для нового кузова потребували значних інвестицій. На жаль, союзне міністерство автомобільної промисловості не надавало достатньо фінансування українському заводу, віддаючи перевагу фінансуванню таких підприємств, як ГАЗ, ЗІЛ та МЗМА.

Запорізький завод був майже готовий до запуску нової моделі автомобіля до літа 1966 року. Проте через невизначеність міністерства автомобільної промисловості щодо ціни та фінансування виробництво зазнало затримки. Це призвело до того, що, незважаючи на плани, новий автомобіль “Запорожець” вийшов на ринок лише 1 березня 1967 року.

Перша модель ЗАЗ-966В, яку прозвали “вушастиком”, була оснащена двигуном МеМЗ-966В з об’ємом 887 куб. см, аналогічним до попередньої моделі ЗАЗ-965А. Збільшення ступеня стиснення з 6,5 до 7,2 дозволило підвищити потужність з 27 до 30 к. с. Також були використані новий карбюратор К-125 та інерційно-масляний повітряний фільтр. Цей двигун був лише проміжним рішенням, і вже в наступному році на конвеєр вийшла удосконалена модель ЗАЗ-966. Новий двигун МеМЗ-968 мав об’єм 1196 куб. см і потужність 40 к. с.

Як жартома тоді казали, “немає нічого більш постійного, ніж тимчасове”, тому виробництво ЗАЗ-966В продовжувалося паралельно з новою моделлю аж до 1973 року. Загалом було випущено приблизно 275 тисяч автомобілів серії 966.