Житель Кропивницького вніс цікаві зміни до раритетної моделі автомобіля “Запорожець” ЗАЗ-965, модифікувавши його для роботи на електроенергії. Він розповів, що оновлений транспортний засіб може розганятися до 100 км/год всього за 3.9 секунди, пише «Автотема».

Дмитро Гидулян, який є творцем цього проєкту, розпочав розробляти електромобілі ще у 2015 році й тепер розглядає їх як економічно вигідну та екологічну альтернативу іншому транспорту.

«Окрім того, що електромобіль не забруднює повітря, він ще й достатньо дешевий транспорт, адже електрика коштує дешевше інших видів палива», — зазначає він.

Дмитро поділився історією про те, як у 2016 році він вирішив створити модифіковану версію авто Tesla. Він придбав старий ЗАЗ-965, випущений у 1969 році як основу для свого проєкту.

«Чому саме цей «Запорожець»? Тому що це перший український автомобіль, достатньо харизматичний і цікавий. До того ж, ця машина малогабаритна і легка, а це важливі характеристики для створення електромобіля. Я хотів, аби ця машина перевершила Tesla. Ось така у мене була ідея», — розповів розробник.

Він встановив електромотор від Nissan Leaf на задню вісь “Запорожця”, замінивши традиційний двигун, що дозволило машині розганятися до 100 км/год за менш ніж 4 секунди.

Власник зазначає, що він задоволений досягнутим результатом, але також вважає, що існують можливості для подальшого удосконалення автомобіля. Реакція місцевих жителів Кропивницького надихає його на продовження роботи.

«Якщо я їду містом, мені навіть поліція показує «супер». Всім подобається такий автомобіль», — резюмував Дмитро.