Мало хто знає, але у деяких радянських автомобілів є найнеймовірніші модифікації. Наприклад, чи бачили ви кабріолет із «Запорожця»? І це не переробка майстрів, а справжнісінька заводська модель, пише «Автотема».

Спочатку ці пікапи виробляли для внутрішньозаводських потреб. Їх робили з відбракованих кузовів у 60-х років. На початку 90-х машину стали збирати за обхідною технологією. Випускали такі пікапи три роки — з 1990 по 1993 рік. Їх було випущено близько 2,5 тисячі екземплярів.

Також було випущено версію «Запорожця» як рятувальну техніку. Йдеться про ЗАЗ-968 і мало хто знає, який він мав вигляд. Випускалося авто на базі того ж пікапа і являло собою машину, в задній частині якої знаходилися засоби для гасіння пожежі. Втрату жорсткості кузова компенсували підсилювачами, а технічно в автомобілі залишилося все без змін.

Ще одна рідкісна модель — «Запорожець» у кузові універсал. Таку версію автомобіля серійно не випускали, не було і модифікації з дизельним мотором. Мали такі моделі «науковий» характер, адже серйозних думок про випуск універсала на заводі не було.

Рідкісна модель нещодавно продавалася в Латвії і другої такої не існує. Власник казав, що автомобіль перебуває в шикарному стані, і він готовий відправити його в будь-яку точку світу.

Кабріолетів з відкритим верхом на заводі ЗАЗ теж не робили, але сучасних варіацій на цю тему було дуже багато. Особливо виділяється версія з Одеси, яка виглядає немов американський автомобіль. Фішка в тому, що майстри подовжили автомобіль і візуально він ніяк не схожий на «Запорожець».

А як щодо вантажівки-«Запорожця»? Таку зробили в одному з українських сіл для сільськогосподарських потреб.

Вона може перевозити до тонни і чудово справляється зі своїми обов’язками, а її витрата на 100 км становить лише 5 літрів.