На просторах інтернету відшукали рідкісні фото таємничого «Запорожця». Варто зазначити, що на початку 70-х років автомобілі «Запорожець» користувалися попитом і експортувалися більш ніж у 20 країн, зокрема в Англію, Німеччину і Францію. «Автотема» розповіла про доволі незвичний експортний «Запорожець», який безумовно вартий уваги.

Річ у тім, що це авто було створено в єдиному екземплярі й отримало назву Yalta 1000. В основу машини лягла ЗАЗ-966, є незначна різниця в оздобленні, а оснащений автомобіль був двигуном Renault об’ємом 986 куб.см. Між тим, двигун встановили на місці штатного силового агрегату в задній частині.

Також що важливо, згаданий двигун був рідинного охолодження, а не повітряного, які на той час зустрічалися у звичайного «Запорожця». Прототип цього «Запорожця» був представлений на Брюссельській автомобільній виставці в 1968 році.

Були наміри налагодити виробництво Yalta 1000 на новому заводі в Бельгії, але щось пішло не так. На жаль, причини, через які було ухвалено рішення зняти цей «Запорожець» з виробництва, досі невідомі. У результаті все що залишилося від цього авто, так це кілька його фотографій з Брюссельської автовиставки і не дуже якісні скани рекламних брошур, на яких він так само зображений.