Знаменитий ЗАЗ-966 зміг стати справжнім народним автомобілем для українців у 60-х та 70-х роках. Спочатку культова модель могла отримати зовсім інший дизайн.

Про це пише видання novyny.pro

ЗАЗ-966 випускався з 1967 до 1972 року. Це компактний дводверний седан довжиною всього 3730 мм та із заднім розташуванням двигуна.

Дизайн та історія одного з перших прототипів ЗАЗ-966

У Мережі збереглося лише кілька архівних знімків одного з перших прототипів ЗАЗ-966. На відміну від серійної моделі цей автомобіль мав інший дизайн екстер’єру.

Спереду були розташовані компактні фари та інший передній багажник з характерними «бровами». На кузові була присутня хромована обробка.

Крім цього можна помітити хромовану деталь між фарами та інший передній бампер. Бічні «зябра» прототипу та серійної моделі також мають кілька відмінностей. Іншими відмінностями є дах, а також лобове скло. Серійна модель отримала кілька змін у формі кузова.

Як і серійний автомобіль, прототип мав задньомоторне компонування. Проте дизайн задньої частини моделі не розкривається та залишається загадкою.

За чутками, ззаду були розміщені ліхтарі від ЗАЗ-965, але у горизонтальному положенні. Крім цього на капоті були повітрозабірники для охолодження двигуна.

Перші прототипи ЗАЗ-966 були створені на початку 60-х років. Наступна модель після «горбатого Запорожця» мала стати просторішою та комфортнішою.

Під час розробки ЗАЗ-966 інженери орієнтувалися на інші малолітражні автомобілі тих років. Серед них NSU Prinz IV та Hillman Imp.

Характеристики

Перша модифікація ЗАЗ-965 оснащувалась 0,9-літровим бензиновим двигуном потужністю 30 к.с. і 53 Нм крутного моменту. Він працював у парі з 4-ступінчастою механічною коробкою передач.

Пізніше з’явилася модель з 1,2-літровим бензиновим двигуном потужністю 40 к.с. і 74 Нм крутного моменту. Цей мотор також працював у парі з 4-ступінчастою «механікою».

Потужніша модифікація ЗАЗ-965 була здатна розвивати швидкість до 120 км/год. Ця модель пропонувала високий рівень практичності та була дешевою в обслуговуванні.