В Івано-Франківську відбулася прем’єра від компанії «Українська бронетехніка», де український виробник презентував спеціальну оперативно-піротехнічну машину на базі свого бронеавтомобіля «Новатор».

Відомо, що такий транспортний засіб призначений для використання в підрозділах ДСНС. Автомобіль буде працювати в підрозділі, що здійснює розмінування, пише Wheels News.

За даними МВС, близько 30% українських територій наразі заміновано, тому рятувальника конче необхідні допоміжні матеріали для розмінування.

Нагадаємо, що для повного розмінування України знадобиться не менше 10 років, а новий автомобіль має всі технічні характеристики для цього. Новинка «Новатор-ПМ» призначена для транспортування особового складу ДСНС та обладнання до місця розмінування. Основні характеристики бронеавтомобіля «Новатор-ПМ» для ДСНС та стандартного «Новатор» для ЗСУ та НГУ залишилися без змін.

Бронеавтомобіль «Новатор» виготовлено в 2017 році на базі американського пікапа Ford F550. Під капотом авто знаходиться восьмициліндровим 6,7-літровим турбодизельним двигуном потужність 300 к.с., який працює разом із 6-ступінчастою автоматичною коробкою передач. Бронеавтомобіль має повний привід.

Автомобіль укріплено сталевими броньованими листами, що забезпечують рівень захисту ПЗСА-4 згідно ДСТУ. Даний захист витримує постріл з 7,62-мм снайперської гвинтівки СВД з близької дистанції та вибух двох ручних гранат РГД-5 біля кузова. Завдяки технології RunFlat System бронеавтомобіль може проїхати на швидкості 40 км/год 60 км. Спецтехніка обладнана куленепробивним склом.

Передній бампер має лебідку з 25-метровим тросом. Бронеавтомобіль має технічні можливості для дообладнання його іншими корисними елементами.

Бронеавтомобіль «Новатор-ПМ» для ДСНС офіційно ще не готова до експлуатації. Але в найближчому майбутньому вона допоможе не одній бригаді вибухотехніків.