Вітчизняні бронеавтомобілі “Козак-7” надійшли до новоствореної 82-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ.

Броньовик засвітився на відео, яке опублікував журнал “Водограй”, де він їде у колоні різної техніки українських десантників, повідомляє «Голос українською».

Також на відео можна побачити інші зразки техніки 82-ї ОДШБр, як от американські MRAP “Cougar” та БТР Stryker. Останній помічено у модифікаціях M1126 ICV і M1132 ESV.

Козак-7 – бронеавтомобіль розроблений українською компанією НВО “Практика” в кооперації з іншими учасниками Ліги оборонних підприємств. Він був вперше представлений командуванню ЗСУ на початку 2022 року.

Машина була розроблена для іноземного замовника за індивідуальним технічним завданням, у якому відображені передові вимоги, визначені ним на основі світового досвіду до машин такого класу, які призначені в першу чергу для ведення бойових дій в умовах міської забудови.

Броньовик створений на шасі Ford F-550 4×4, яке істотно змінили завдяки встановленню комплексного рішення від компанії з однієї з країн НАТО. Цей комплект включає посилені мости, ресори, амортизатори, кардани, стабілізатори, нові стандартизовані за стандартом НАТО армійські ступиці коліс. Це дозволило отримати загальну вантожопідйомність у 12 тонн.

Машина оснащена двигуном Power Stroke V8 turbodiesel потужністю 390 к.с. та здатна розвивати швидкість до 150 км/год. Може перевозити до 9 бійців. Рівень балістичного захисту відповідає стандарту ПЗСА-5 (аналогічний стандарту НАТО STANAG 4569 lvl 2) та захищає від куль 7,62х51 мм у всіх проєкціях. Протимінний захист витримує міни потужністю до 6 кг тротилу.

Додаткові характеристики:

  • Повна маса – 11800 кг;
  • Довжина – 6600 мм;
  • Ширина – 2340 мм;
  • Висота по корпусу – 2600 мм;
  • Коробка передач – автоматична;
  • Кліренс – 370 мм.

Також існує можливість створення на базі «Козак-7» лінійки спеціальних машин (командно-штабних, пунктів управління, протитанкових комплексів, медичних тощо).

Машина не встигла надійти на озброєння ЗСУ до початку повномасштабного вторгнення, тож броньовик з відео міг бути виготовлений вже після нього.