Німеччина планує передати Україні 66 одиниць бронетехніки. Однак це будуть не БТР Fuchs, як передбачалося, а бронеавтомобілі BATT UMG.

Про це повідомляє OBOZREVATEL із посиланням на видання Bild. Зазначається, що рішення прийняти пропозиціїю компанії-виробника Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG) обумовлене набагато нижчою ціною їхніх бронемашин, ніж Fuchs у оборонного концерну Rheinmetall.

Що являють собою BATT UMG

BATT UMG – бронеавтомобілі, які за ліцензією виробляються на підприємстві німецької компанії Flensburger Fahrzeugbau GmbH. Українська армія з кінця 2022 року вже використовує такі машини. Нові поставки з ФРН повинні початися вже в кінці 2023 року, однак точна дата не розголошується.

BATT UMG – це броньований автомобіль, варіант «цивільного позашляховика» на базі шасі Ford 4×4, «мілітарізований» до стандартів живучості в районах бойових дій, оснащений військовими системами спостереження та зв’язку, обладнаний системою протимінного захисту.

Ці тактичні машини зазвичай упізнаються за V-подібною (клиноподібною) формою нижньої частини корпусу – для розсіювання енергії вибуху, а також системою захисту сидінь особового складу зі спеціальною амортизацією крісел, особливими кріпленнями конструкції тощо.

Вказані бронемашини підтримують широкий спектр завдань: поліційні та спеціальні операції, патрулювання, транспортування особового складу, мобільний командний центр, захищений медичний пункт тощо.

Недоліки автомобіля

BATT UMG належить до машин класу MRAP (машини із захистом від мін і засідок. — ред.), які були дуже добре сприйняті військовими в Іраку. Та водночас вони мають низку недоліків та піддавались різній критиці.

Клиноподібне днище разом зі збільшеним кліренсом роблять центр мас машини вищим, що збільшує ризик перекидання. Найбільшу небезпеку для цих машин становлять дорожні насипи, поруч з якими прорита канава або канал.

Велика вага та розміри машин також сильно обмежують їхню мобільність в сільській місцевості та при перетині річок через мости. За деякими оцінками, 72 % мостів у світі не витримають ваги машин класу MRAP. Нестандартні габарити також сильно обмежують можливості транспортування машин.