Бронемашини Hawkie можуть стати важливим доповненням до Збройних Сил України під час майбутніх контрнаступів. Наразі не відомо точну кількість таких автомобілів, які можуть бути передані, пише «АвтоГІД».

Уже у 2022 році Австралія передала Україні 20 броньованих транспортерів Bushmaster загальною вартістю близько 38 млн доларів, які успішно використовувалися під час звільнення Херсонської та Харківської областей.

Hawkie – це легкий броньований повнопривідний автомобіль, який був введений в експлуатацію у 2016 році. Армія Австралії налічує понад 230 таких бронемашин. Розміри Hawkie становлять 5780 мм (довжина), 2396 мм (ширина) і 2300 мм (висота), а його вага складає 7000 кг. Автомобіль оснащений шестициліндровим дизельним двигуном Steyr M16 з турбонаддувом потужністю 268 к.с. і 610 Нм крутного моменту. Він працює в парі з 8-ступеневою “автоматичною” коробкою передач. Hawkie має повний привід і досягає максимальної швидкості 130 км/год. Запас ходу автомобіля становить 600 км.

Hawkie може вмістити від 4 до 6 осіб і має більший ступінь бронювання, ніж STANAG 4569 (Рівень 1). Він також має додатковий протимінний захист. Автомобіль оснащений 12,7-міліметровим кулеметом або 40-міліметровим автоматичним гранатометом, а також бойовим модулем з 12,7-міліметровим кулеметом, 40-міліметровим автоматичним гранатометом або ПТРК.

Цей автомобіль в основному використовується для патрулювання, розвідки, забезпечення зв’язку та перевезення особового складу. З передачею бронеавтомобілів Hawkie від Австралії до України, ЗСУ отримають важливий допоміжний ресурс для забезпечення своїх потреб.