Австралія в рамках нового пакету військової допомоги передасть Україні 30 бронетранспортерів Bushmaster класу MRAP. Про це повідомив український президент Володимир Зеленський, передає today.ua.

За його словами, до нового пакету військової допомоги від Австралії увійдуть не лише бойові броньовані машини, а й армійські вантажівки та машини спеціального призначення. Загальна вартість цього нового пакету військової допомоги оцінюється в 73,5 млн доларів.

На озброєнні ЗСУ австралійські колісні бронетранспортери Bushmaster з’явилися у 2022 році. Скільки їх зараз – не відомо. На жовтень 2022 року їх було 90 машин.

Bushmaster активно використовують у боях проти російських окупантів. Наприклад, їх ефективно використовують українські штурмові підрозділи на Бахмутському напрямку.

Що це за Bushmaster? Які його головні тактико-технічні характеристики та як його можна використовувати?

Bushmaster – це бронетранспортер із колісною формулою 4х4 класу MRAP (тобто з посиленим протимінним захистом). Його серійне виробництво розпочалося у 1997 році. Його довжина складає 7087 мм, ширина – 2500 мм, а висота – 2650 мм. Дорожній просвіт – 470 мм. Маса машини – 12 тонн. Кількість десантників – 9.

Австралійський БТР оснащується дизельним двигуном потужністю 300 к.с., який працює разом із 7-ступінчастою автоматичною коробкою передач Allison MD-3070 PT. Максимальна швидкість – 120 км. Запас ходу сягає 1200 км (за іншими даними – 800 км).

У Bushmaster є кілька варіантів бронювання та протимінного захисту. У стандартній версії броня захищає екіпаж та десантників від стрілецької зброї калібру до 7,62 мм та від уламків мін калібру до 81 мм. Протипіхотний захист – від мін, у яких до 9,5 кг тротилового еквівалента.

Головне завдання Bushmaster – розвідка, доставка піхоти на поле бою, патрулювання. Але ці машини можуть виконувати й інші завдання, оскільки маєть кілька модифікацій.

Армія Австралії використовувала бронетранспортери Bushmaster під час бойових дій в Афганістані. Наразі ці бойові машини перебувають на озброєнні кількох країн світу, зокрема України, Австралії, Японії та Великобританії.

Австралія в рамках нового пакету військової допомоги також передасть Україні партію гусеничних бронетранспортерів M113AS4. Такі бойові машини від старішої версії M113AS3 відрізняється збільшеною колісною базою, підвищеною вантажопідйомністю, баштою з електроприводом, прицілами, внутрішньою компоновкою та двигуном.