США у рамках нового пакету військової допомоги передадуть Україні нову партію протидронових комплексів VAMPIRE. Про це повідомили американські ЗМІ, інформує today.ua.

Загальна вартість нового пакету військової допомоги Києву від Білого дому становитиме 1,3 млрд доларів. До нього, крім комплексів VAMPIRE, також увійдуть різні безпілотники, радари, боєприпаси і так далі.

Скільки комплексів VAMPIRE буде у новій партії військової допомоги – не уточнюється. У січні 2023 року стало відомо, що США до кінця поточного року передадуть Україні 14 комплексів VAMPIRE.

Що це за VAMPIRE? Які його основні тактико-технічні характеристики і навіщо він взагалі призначений?

VAMPIRE розшифровується як Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment. Його розробила американська компанія L3Harris Technologies. Головне завдання цього ракетного комплексу – знищення безпілотних літальних апаратів. Зважаючи на все, ця система досі не прийнята на озброєння армії США. Справа в тому, що влітку 2022 року ще тестувалася дальність поразки цілей цим комплексом.

Комплекс VAMPIRE включає модуль датчиків і пускову установку на чотири ракети. Комплекс можна встановити, наприклад, на пікап або взагалі на будь-який транспортний засіб з колісною формулою 4×4. Система використовує ракети APKWS калібру 70 мм із системою лазерного самонаведення. Ракети можуть оснащуватися неконтактним підривником, що підвищує можливість знищення БПЛА.

Максимальна дальність стрілянини цього комплексу тримається у секреті. Одні джерела стверджують, що ракети, випущені системою VAMPIRE, можуть вражати повітряні цілі на дистанції до 2 км. Інші джерела кажуть, що максимальна дальність стрілянини – 5-6 км чи трохи більше. Що ж до висоти, на якій можуть збивати цілі, то вона не називається навіть приблизно.

Слід зазначити, що ракета APKWS, вірніше варіант APKWS II, коштує близько 30 000 доларів. Це відносно невелика ціна, адже йдеться про ракету класу «земля-повітря». До речі, ці ракети можна також використовувати для ударів по наземних цілях.

Мобільні комплекси VAMPIRE дозволять ВСУ більш ефективно виявляти та збивати безпілотники, які зараз активно використовують російські окупанти. Вони можуть захищати як військові, так і цивільні об’єкти.