Українські збройні сили, окрім великих та масивних танків, також одержують на озброєння автомобілі баггі, щоб мати можливість проводити диверсії та інші спеціальні завдання. Цікаво, що нещодавно група волонтерів поставила одразу понад десяток легких баггі під назвою «Хижак».

Про це стало відомо завдяки знімкам та інформації від одного з українських військових оглядачів Олександр Коваленко, пише Znaj.ua.

За його словами, волонтерська група «Baggi для ЗСУ» з Вінниці передала для потреб військових 11 легких позашляховиків «Хижак». І це вже друга така передача.

За його словами, баггі «Хижак» роблять на базі автомобілів ВАЗ, запозичивши у цього шасі низку вузлів, що спрощує ремонт навіть у польових умовах, з урахуванням невибагливості багатьох деталей цих авто.

При цьому сам баггі куди легший за ВАЗ — його вага трохи більше 700 кг, що надає машині достатньої рухливості: при потужності двигуна в 65 к.с. розганяється до 110 км/год.

«Функціонал баггі не тільки провадження диверсійно-розвідувальної діяльності, а й підвезення вантажів, боєприпасів, продуктів харчування завдяки вантажним відсікам. Також баггі може використовуватися для евакуації поранених з поля бою», — говорить про основні завдання «Хижака» на полі бою Олександр Коваленко.

Як підкреслює експерт, особливий інтерес викликає універсальна турель, на яку може бути встановлений кулемет 12,7 мм М-2 Browning або ДШК, автоматичний гранатомнт АГС-17/КБА-119 або MK-19. На баггі також передбачені кріплення для розміщення протитанкових гранатометів або ПЗРК.

При цьому відносно низький профіль дозволяє замаскувати баггі в кущах, що дуже зручно для організації різноманітних засідок.

«На жаль, коли йдеться про постачання тієї чи іншої техніки ЗСУ, то підвищений інтерес до ББМ, бронеавтомобілів, при цьому баггі завжди залишаються або на задньому плані, або зовсім без уваги. У свою чергу, для успішної роботи мобільних ДРГ ці машини дуже важливі, і будь-який боєць СЗГ підтвердить, наскільки це корисна машина для прихованих рейдів», — наголошує на ролі подібної техніки Олександр Коваленко.