Компанія «Українська бронетехніка» у вересні 2023 року на міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO у Польщі офіційно представила модернізований бронеавтомобіль «Новатор». Він значно відрізняється від стандартної версії, пише today.ua.

ЗСУ прийняли на озброєння бронеавтомобіль «Новатор» у 2018 році. Це колісна бойова машина. Вона побудована на базі американського пікапа Ford F550, має звичайне компонування з переднім розташуванням двигуна, броньованою п’ятимісною чотиридверною кабіною, в кормовій частині машини розташований вантажний відсік. Скло куленепробивне.

Корпус із сталевих броньових листів забезпечує рівень захисту ПЗСА-4 (від пострілу кулею ЛПС з 7,62 мм снайперської гвинтівки СВД з дистанції 10 метрів), а також від вибуху двох ручних гранат РГД-5 під колесом або дном. Озброєння – кулемет калібру 12,7 мм.

Ця бойова машина оснащена фордовським 6,7-літровим V-подібним 8-циліндровим турбодизельним двигуном. Коробка передач – 6-ступінчаста автоматична. Максимальна швидкість сягає 120 км/год. Шини мають кулестійкі вставки RunFlat System.

Модернізований «Новатор» від свого попередника відрізняється покращеною підвіскою та системою управління, а також посиленим протимінним захистом. Як цього змогли досягти інженери «Української бронетехніки», адже, нагадаємо, «Новатор» побудований на базі пікапа Ford F550, у якого максимальне навантаження на шасі становить не більше 8845 кг?

По-перше, цього вдалося досягти завдяки модернізації підвіски. По-друге, у новому «Новаторі» використовується нова, сучасніша, броня. Вона тонша, але при цьому і твердіша, ніж стара броня.

Крім того, у новому «Новаторі» міститься 8 десантників, у той час як у старому – лише 3. Це значно підвищить бойові можливості використання машини.

Слід зазначити, що завдяки модульній конструкції модернізований бронеавтомобіль «Новатор» можна оснащувати різними видами зброї. Це залежить від завдань.

На озброєнні ЗСУ зараз є кілька бронеавтомобілів того ж класу, до якого належить і «Новатор». Наприклад, це британські бойові машини Husky. Великобританія передала їх Україні у 2022 році. У Husky міститься чотири людини, у тому числі водій та командир. Важить Husky 7 тонн. Максимальна швидкість сягає 113 км/год. Husky вважається середньоброньованим автомобілем (його броня розроблена ізраїльською компанією).