Ефективно виконують бойові завдання й бережуть життя українських захисників. Новітня розробка американської компанії LAVR International – броньовані машини LAVR, призначені для ведення військових дій у складних бойових зонах, – вже вірою і правдою слугують Збройним Силам України на передовій.

Як надсучасне озброєння LAVR рятує наших військових, розповіли самі бійці, що боронять українську землю на «нулі». Докладніше про це – у відеорепортажі журналістки «СтопКору» Діани Ловської.

«Завдяки найвищому рівню мужності, відваги та відданості, наші військові гідно та незламно протистоять ворожому тиску та захищають нашу землю. Проте в цей складний період військовим потрібна підтримка, особливо у вигляді сучасної техніки, яка допомагає їм бути більш ефективними в боротьбі», – зазначає репортерка.

З кінця 2022 року українські Сили оборони почали активно використовувати надсучасні бронемашини LAVR виробництва компанії LAVR International, головний офіс якої розташований у США. Такі бронеавтомобілі пристосовані передусім для ведення військових дій у складних бойових зонах.

 Вже в строю: у ЗСУ показали бронеавтомобілі LAVR, що рятують бійців від ворожих артобстрілів

Як розповів Валентин, військовослужбовець ЗСУ, LAVRи слугують, зокрема, для доставки особового складу на місце призначення, а також для вивезення бійців з точки виконання бойової задачі живими і неушкодженими.

Машина – високопрохідна та обладнана засобом вогневого ураження ворога, а її броня витримує обстріл зі зброї калібру 5,45 мм та 7,62 мм, а також влучання уламків снарядів під час мінометного чи артилерійського обстрілу.

Американські бронемашини допомагають перевозити особовий склад на бойові позиції, доставляти провізію та боєприпаси, а також евакуювати поранених побратимів із поля бою. У кабіні можуть розміщуватися вісім бійців разом з амуніцією та боєприпасами або провізією, хоча, як зазначає наш співрозмовник, у його підрозділі траплялися випадки, коли під час обстрілів LAVRи вивозили й по 16 осіб.

За словами десантника, під час кожного бойового виїзду бійці потрапляють під мінометний або артилерійський обстріл, проте бронеавтомобіль виконує своє завдання із захисту. Крім цього, на башті техніки розташований кулемет Browning М2, який використовується у прямих сутичках із ворогом.

Побудовані авто на базі шасі Toyota Land Cruiser 70, Ford 550 та Dodge Ram, що дає можливість зробити авто достатньо просторим. Машини мають V-подібне протимінне днище, що надважливо в умовах бойових дій.

Нагадаємо, відомо, що броньовані машини LAVR українські бійці використовують на фронті з 2022 року. Виготовлені з надміцного металу, який витримує танковий обстріл, швидкі, маневрені та універсальні броньовики не лише рятують життя наших воїнів, але й вправно атакують противника.