У День захисника та захисниці, який в Україні вперше відзначається 1 жовтня, на території ВДНГ відбулася виставка унікальної військової техніки. Вона була організована ГО «Справа Громад», яке закупило і вже поставило нашим бійцям на передову сотні військових автомобілів, у тому числі броньованих. З усіма цими зразками і можна було ознайомитися на власні очі, причому не лише подивитися, а й залізти в кабіну чи кузов зі спеціалізованим обладнанням, пише «Автоцентр».

Почнемо з бортової вантажівки DAF-Leyland 45.150 (4х4). Із запланованих 253 од. цього року на передову поставлено вже 172 од. Ціна одного автомобіля – 510 тис. грн. Це чудова альтернатива ГАЗ-66. Вантажопідйомність моделі – 4,2 т. Машина укомплектована 5,9-літровим дизельним двигуном Cummins потужністю 145 к. с. Бак вміщує 135 л.

Поруч стояв і його спеціалізований варіант – машина управління БПЛА оперативно-тактичного рівня Poseidon H10 MKIII. Із запланованих на 2023 рік 30 од. для ЗСУ вже передано 21 од. Вартість одного комплексу – 13,8 млн. грн. Фургон обладнано автономним живленням, опаленням, генератором на 7,5 кВт. У комплектацію входить Starlink та монітори.

Максимальна швидкість безпілотника – 150 км/год. Дальність керованого польоту – 50 км. Серед оснащення – камера з 20-кратним зумом та тепловізор з 4-кратним зумом. У комплект БПЛА входить три планери та антени, дві станції управління. Безпілотник стійкий до засобів РЕБ.

Демонструвався і ще один спеціальний DAF-Leyland 45.150 (4х4) – як мобільна станція техобслуговування та ремонту. Наші захисники вже отримали 26 таких машин, а всього цього року заплановано поставити 50 од. Вартість одного автомобіля – 924 тис. грн. Кузов укомплектовано необхідним інструментом, верстатами, домкратами та зварювальним апаратом. Живлення забезпечує генератор на 7,5 кВт. На передньому бампері можна побачити кранову стрілу.

На ВДНГ також представили і більш вантажопідйомні автомобілі – DAF YA 444X (4х4). Із запланованих 50 машин на цей рік на передову вже відправлено 25 од. Вартість однієї – 697 тис. грн. Вантажопідйомність автомобіля складає 7,6 т. Шестициліндровий двигун DAF DT 615, залежно від комплектації, розвиває 154 або 180 к. с. Бак вміщує 350 л. Показана бортова машина оснащена гідробортом Dhollandia. Таким чином, це чудова підмога нашим артилеристам для підвезення снарядів.

Поруч на базі DAF YA 444X (4х4) був представлений і автомобіль як мобільний шиномонтаж. Два такі вже працюють у наших захисників, а до кінця року поставлять ще вісім од. Ціна машини – 904 642 грн. Устаткування розміщується у 20-футовому контейнері, який оснащений краном-стрілою, здатним піднімати до тонни вантажу. Майстерня може відремонтувати колесо від будь-якої техніки, яка сьогодні використовується у ЗСУ.

Особливий інтерес у відвідувачів виставки викликав надпотужний тягач Foden колісної формули 8х6. Таких машин поставлено вже 11 штук, а всього намічено передати у 2023 році 20 од. Вартість одного – 1,43 млн. грн. Машина оснащена системою крюкового захвату Multilift, яка може затягувати “на спину” техніку масою до 18 т.

Час завантаження-розвантаження складає всього 90 сек. Foden також може тягнути причіп масою 20 т. Машина укомплектована дизельним двигуном Rolls-Royce 350MX Eagle – робочим об’ємом 12,7 л. Він розвиває 350 к. с. та працює в парі з автоматичною КП ZF Ecomat. Бак розраховано на 272 л. Запас ходу – 500 км.

Час завантаження-розвантаження складає всього 90 сек. Foden також може тягнути причіп масою 20 т. Машина укомплектована дизельним двигуном Rolls-Royce 350MX Eagle – робочим об’ємом 12,7 л. Він розвиває 350 к. с. та працює в парі з автоматичною КП ZF Ecomat. Бак розраховано на 272 л. Запас ходу – 500 км.

Цікаво, що роботу цього гіганта можна було побачити на власні очі. В даному випадку завантажували та розвантажували бронемашину MLS Shield. На сьогоднішній день для ЗСУ передано всі 11 од. із запланованих. Вартість проекту – 90 млн. грн.. Половину від цієї суми зібрали за донати небайдужих громадян. Це італійські багатоцільові бронеавтомобілі, які на практиці показали відмінну захищеність. На полі-бою вони витримують приліт пакету «Граду», а також пряме влучання ракети від ПТРК Корнет.

Також на ВДНГ демонструвалася ювілейна, 100-та мобільна лазня, підготовлена для ЗСУ. Таких передано вже 89 од., а на 2023 всього заплановано поставити 150 од. Вартість однієї – 520 тис. грн. Банно-пральні комплекси дуже потрібні на передовій – вони необхідні кожному батальйону. Комплекс повністю автономний. Він нагріває воду за 15 хв. Тут встановлено генератор на 7,5 кВт. для двох пральних та двох сушильних машин, а також для насосної станції. Запас води дозволяє помитися та попратися сотням бійців. Устаткування розміщено у 20-футовому контейнері, встановленому на двовісному причепі, на осях BPW з пневмопідвіскою.