Німеччина в рамках військової допомоги передала Україні 41 армійську вантажівку Mercedes Arocs. Про це повідомила Державна прикордонна служба України, пише today.ua.

Усі ці вантажівки отримали українські прикордонники. За словами голови Державної прикордонної служби України Сергія Дейнека, німецькі вантажівки не лише використовуватимуть при охороні державного кордону, але їх також передадуть бойовим підрозділам прикордонників, які на фронті борються з російськими окупантами.

Слід зазначити, що вантажівки Mercedes вже давно активно використовують у Збройних Силах України. Arocs — це нове сімейство великотоннажних вантажних автомобілів компанії Mercedes-Benz, яке з’явилося в 2013 році.

На даний момент Німеччина вже передала нашій країні сотні вантажних автомобілів, які допомагають постачати війська та перевозити особовий склад ЗСУ. Особливо велику допомогу Україні надає компанія Mercedes-Benz. Раніше вона через свій підрозділ Mercedes-Benz Special Trucks передала нашій країні 258 вантажівок Mercedes-Benz Zetros у різних модифікаціях. Наразі українські захисники отримали новітні німецькі вантажівки Arocs.

Що це за Mercedes Arocs? Які його основні технічні показники? Навіщо він призначений?

Mercedes Arocs – це великотоннажна вантажівка, яка має кілька модифікацій (наприклад, бортова вантажівка, сідельний тягач, самоскид, бетонозмішувач) і кілька колісних формул. У Німеччині його переважно використовують у будівельній сфері, але є й армійські версії. Arocs знаходиться на озброєнні не лише Бундесверу, а й деяких інших країн світу. Так, наприклад, у 2021 році армія Литви купила 25 вантажівок Arocs, а у 2023 році замовила ще 230 вантажівок Arocs.

Вантажівка оснащена шестициліндровим рядним двигуном Mercedes-Benz OM 473 потужністю від 238 до 625 к.с. Двигун працює разом із 16-ступінчастою автоматичною коробкою передач.

Arocs може перевозити до 17 000 тонн вантажу. Наприклад, боєприпаси, зброю, контейнери, техніку, військове обладнання тощо.

Вантажівки Arocs характеризуються надійністю та відмінною прохідністю. Вони можуть виконувати завдання навіть у складній місцевості. Тому Mercedes Arocs мають посилити українських прикордонників, підвищити їхню мобільність на складній місцевості.

У ЗСУ, як ми вже казали, є й інші німецькі вантажівки. Це Mercedes-Benz Zetros та MULTI 1A1. Бундесвер використовує вантажівки Zetros із 2012 року. Їх, наприклад, використовували під час бойових дій в Афганістані.

Zetros оснащений шестициліндровим 7,2-літровим турбодизельним двигуном потужністю 326 к.с. і 1300 Нм крутного моменту або 11,97-літровим дизелем потужністю 428 к.с. та 2100 Нм крутного моменту, залежно від версії. Мотор працює разом із 9-ступінчастою механічною або автоматичною коробкою передач. Вантажопідйомність складає від 9 900 кг до 24 00 тонн, залежно від модифікації.