Напередодні у війська було передано найбільшу партію багі «Хижак» за весь період поставок даних легких авто з високим ступенем прохідності. Про це пише видання «Інформаційний спротив».

Ці легкі позашляховики вже давно зарекомендували себе тільки з найкращого боку в підрозділах, які дуже добре розуміють, який їхній функціонал і як їх застосовувати в тих чи інших умовах. При цьому багі «Хижак» розширили свій функціонал, оскільки сьогодні військам передавалися одразу три модифікації, що відрізняються одна від одної. Але перш за все відзначу такий показник як кількість.

Завдяки оптимізації та розширенню виробництва, «Хижак» поступово переходить у повноцінно серійний продукт. Точну кількість переданих сьогодні машин я, зі зрозумілих причин, називати не стану, але це найбільша партія з початку їх виробництва. Варто зазначити, що такі можливості відкрилися для волонтерської групи, яка спроектувала і виробляє ці багі завдяки підтримці простих українців – донатам і спонсорам.

Що ж до модифікацій, то лінійка «Хижаків» із задньопривідної версії, яка відрізнялася лише встановленням турелі, або мінометів 120-82-мм, розширилася повноцінним функціоналом з особливостями характеристик.

Як відомо, початкова версія, створювана на базі лінійки автомобілів ВАЗ, мала потужність двигуна в 65 к.с., але за рахунок зменшеної маси до менше 700 кг, мала високу мобільність і розганялася до 110 км/год. Підвіска у стандартній комплектації отримала газомасляний амортизатор від Outlander.

Також було проведено роботи з балансування центрів тяжіння. Посилена підвіска.

Для озброєння багі оснащується універсальною туреллю, на яку може бути встановлений 12,7-мм кулемет М-2 Browning або ДШК, автоматичний гранатомет АГС-17/КБА-119 або MK-19. Так само була зроблена на замовлення версія для міномета 82-мм. Крім того, є можливість розміщення та інших засобів ураження на багі, зокрема – ЗПГ-9.

Навесні була представлена, випробувана та передана до специфічних підрозділів перша повнопривідна багі «Хижак» на базі донора – ВАЗ-2121/2131. Тоді вона представлялася як прототип, але виявилася настільки успішною та затребуваною, що сьогодні вже передавалася до підрозділів СОУ як повноцінний серійний продукт.

Але, окрім уже серійної повнопривідної багі «Хижак», сьогодні була представлена ​​задньопривідна версія, але значно полегшена – менше 500 кг. Машина, що відрізняється від базової переважно меншою вагою, значно її перевершує по розгону з місця, швидкістю і можливістю доставок вантажів. Основним завданням при створенні цієї версії було створити багі, здатне швидко евакуювати поранених з локації бойових дій. Завдяки таким якостям вона може не тільки виконувати евакуаційні функції з високим ККД, але і, наприклад, вирішувати питання доставки вантажів.

Багі «Хижак», з урахуванням його моделей, стає незамінним при доставці вантажів на позиції, евакуації пораненого з позиції або поля бою, а також при проведенні диверсійно-розвідувальної та іншої специфічної діяльності на ЛБЗ.

Цікавим фактом є і те, що з більш ніж 150 багі «Хижаків», переданих підрозділам СОУ за півтора роки, безповоротно (знищено) було втрачено — 5. Або – трохи більше 3% і це при тому, що ці машини використовуються в основному на ЛБЗ та ближній тиловій зоні.

Багато підрозділів оцінили базову версію і стоять за нею у черзі на отримання. Деякі змогли вже оцінити повнопривідну багі і, аналогічно, вишиковуються в чергу. Але, за всієї своєї затребуваності, багі «Хижак» продовжує залишатися виключно волонтерським проєктом… І замість сотень чи сотні на місяць підрозділи СОУ отримують поки що лише десятки.