Американська компанія Tetra Tech передала Державній спеціальній службі транспорту (ДССТ) чотири машини для розмінування GCS-100. Про це повідомляється на сайті Міністерства економіки України, пише НВ. Там зазначили, що загальна вартість обладнання становить понад 5,8 млн доларів.

«Гуманітарне розмінування — основа для відновлення країни. Про відбудову можна говорити лише тоді, коли люди зможуть безпечно ходити по своїй землі, очищеній від мін та інших вибухонебезпечних предметів», — зазначив перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Він також зауважив, що частину обладнання партнери закупили в українських виробників.

США також передали комплект індивідуального захисту для саперів, що працюватимуть із машинами для розмінування, зазначили у відомстві.

Загалом США надали Україні допомогу у сфері гуманітарного розмінування на 180 мільйонів доларів. За словами посолки США в Україні Бріджит Брінк, це найбільша допомога, яку Штати надавали іншим країнам на протимінну діяльність.

GCS-100 — це дистанційно керована легка машина для розмінування. Вона може ефективно розчищати територію від протипіхотних мін навіть у важкодоступних місцях. За день GCS-100 здатна очищати до 5 тис. кв м території.

Станом на 16 липня ДССТ обстежила понад 100 тисяч га території та знищила понад 170 тисяч вибухонебезпечних предметів.