Ціни догори, та ще й такі, як у Європі. Зокрема, на бензин, дизпаливо та скраплений газ. Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон про підвищення акцизного податку на пальне. Головний аргумент влади – Україна йде до членства в ЄС, і нашій країні необхідно змінювати законодавства до норм Європейського союзу. Які ціни очікувати вже за кілька місяців і як бізнес, котрий працює на генераторах і пальному чи не цілодобово, буде виживати в нових реаліях – розповів «5 канал».

Від 1 вересня готуйте додаткові 2 гривні за літр пального. Народні депутати ухвалили закон і акциз на паливо стане більшим. «Слуги народу» кажуть – це необхідність і гроші підуть на військо. Опозиція наголошує – це добиватиме гаманці громадян.

З 1 липня ціни на пальне зростуть: вартість має сягнути рівня Євросоюзу – сюжет З 1 липня ціни на пальне зростуть: вартість має сягнути рівня Євросоюзу – сюжетЙдемо до рівня цін на паливо, встановленого в Євросоюзі. Поки що мінімального. У четвер парламент взявся за ухвалення законопроєкту про підвищення акцизів на пальне. За словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, ухвалення закону пришвидшить приведення законодавства України до норм ЄС. Прохання підтримати підвищення акцизів просив і міністр фінансів. Для цього особисто прибув до ради. Каже: чи не всі гроші від збільшення акцизів підуть на військо.
«Ціна питання підвищення акцизів 10-11 мільярдів гривень. В нас місячні потреби 166 мільярдів, а ми кажемо про 10-11. Ці кошти майже 100 % підуть на сектор безпеки і оборони. Так, це ціна, яку ми маємо заплатити 1.27 підвищення акцизів не вартує дискусій. Так це ціна яку ми маємо заплатити. але іншого вибору в нас немає. Або власний ресурс шукаємо і забезпечити ЗСУ або інші проблеми будуть і не зможемо вирішити. Сподіваюся на вашу підтримку», – заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Під час розгляду правок та обговорення законопроєкту – емоцій народні обранці не стримували. Опозиція категорично проти ухвалення у другому читанні. Кажуть – випробування, що лягають на плечі українців, зокрема, і їхніх бізнесів – нині захмарні.

«Як бізнесу і людям плануватися коли ви майже щотижнево підіймаєте податки, підіймаєте, підіймаєте, підіймаєте! Штрафи – податки, штрафи-податки. Це на військо! А марафон свій чому не прикриваєте? Можна скільки грошей віддати на військо?» – обурений нардеп «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.

«Це удар по кожному українцю, це удар по українському бізнесу, який в умовах без світла 16-18 годин працює на генераторах, щоби не припинити роботу і не звільнити людей. Розуміємо, в якому стані енергетика і мали би знижувати якраз акцизи на пальне, щоби люди мали інше джерел аби продовжувати роботу», – заявив нардеп «Батьківщини» Іван Крулько.
Викликало дискусію не лише збільшення акцизу на бензин та дизельне пальне, а й скраплений газ. Одначе, голова фінансового комітету каже – всі розрахунки пропорційні.

«Сьогодні акциз складає 52 євро, зараз ви підіймаєте в другому читанні до 250-ти? Чи розумієте що він використовується не лише в автівках в опаленні, двопаливних генераторах і на них працює весь бізнес і живуть люди?» – каже нардеп Дмитро Разумков.

«Ми встановлюємо правильний відповідно до енергетичної цінності співвідношення ставки бензинів до скрапленого газу як 70 %. Тому абсолютно обґрунтована», – пояснює голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Врешті після бурхливих дискусій парламентарі заходилися голосувати. Більшістю голосів від «Слуг народу», залишків колишнього ОПЗЖ та кількома «за» від «Голосу» і «За майбутнє» – документ проголосували.

Підвищення акцизів буде розтягнуте в часі – протягом 4 років, аж до 2028-го і відбуватиметься у 5 етапів, зазначають нардепи з податкового комітету. За цей час 1 літр бензину зросте в ціні у середньому на 8 гривень, дизель – на 10 і половиною гривень, скраплений газ – на 11 гривень. Така ціна можлива лише за умови незмінного курсу гривні до євро. Тож імовірність ще більших показників на табло АЗС – реальна.

Однією з головних причин ухвалення закону — пришвидшення змін законодавства України до норм Європейського Союзу. Це необхідність на шляху України до ЄС, згідно з їхньою директивою. Та нардепи від опозиції кажуть – вимог підвищувати акцизи просто зараз – не було!

«Під красивими гаслами що це є вимога ЄС адаптація законодавства до наших норм і виконання директив. Дійсно, є такі директиви ЄС, але найганебніше враховуючи жалюгідний стан української економіки, важку ситуацію простих українців — якраз Європейський союз не вимагав від нас адаптації саме цієї директиви зараз. Якраз Європейський союз казав, що директиву про збільшення активів ми можемо імплементувати пізніше, і на цей рік перед нами стоять абсолютно інші задачі», – заявила народна депутатка «Європейської солідарності» Ірина Геращенко.

Нині задача перед українським бізнесом – не просто функціювати, а часто – виживати. Бо в умовах відключень електроенергії доводиться працювати більшість часу на генераторах.

Власники кажуть – здорожчання акцизів на пальне – вдарить по них дошкульно. Тому мріють просто вистояти у цей період та не збанкрутувати.

«Здійснення бізнесу зараз в Україні – це цілий квест. Щоби якось фукціонувати, давати робочі місця і триматися на плаву потрібно вилізти зі шкіри щоб щось зробити. Враховуючи що зараз більшість годин ми працюємо на генераторі, збільшення ціни на дизпаливо буде впливати на нашу рентабельність. І скоріше за все дійдемо до того що функціювати успішно не буде можливості», – каже операційний директор групи ресторанів Олександр.

Пересічні українці очікують на здорожчання не лише пального, а й харчів і послуг.

Нині залишається півтора місяця до першого стрибка цін на пальне. Українці кажуть – акциз підвищують до норм ЄС, а от зарплат, як у Європі, не мають. Одначе, додають, змушені підлаштовуватися під реалії.