Оборонне відомство кодифікувало ще один транспортний засіб: до експлуатації у військах та до постачання за кошти держбюджету Міністерство оборони України допустило всюдихід-амфібію «ТАХА».

Розробка українських інженерів для військових пройшла усі випробування й отримала позитивну оцінку у наших армійців. Ті рекомендували машину до використання у підрозділах Збройних сил. Про це сповістило Міноборони України, передає 24 канал.

Кодифікований транспортер ТАХА – це військова версія відомого позашляховика SHERP в кількох спеціалізованих модифікаціях. Він не броньований, але має чудові ходові характеристики для експлуатації у найскладніших рельєфних та сезонних умовах. Йому під силу долати болота, плавні, глибокий сніг.

Також цей автомобіль спроможний самотужки вибратися з води на дзеркальну слизьку кригу. Маючи невеликі габарити та систему бортового повороту, «ТАХА» добре почувається в обмеженому середовищі, може розвертатися на місці за схемою гусеничного трактора.

У машини великі широкі колеса, завдяки чому питома вага тиску на поверхню землі менша від людської ноги. При цьому транспортер везе до однієї тонни вантажу чи з десяток пасажирів.

Машина спокійно долає перешкоди заввишки понад 1 м, без проблем перетинає окопи, а тиск на поверхню, який створюють його широкі шини, менший за тиск людської ноги. Це дозволяє рухатися по сипучих і нестабільних ґрунтах.

Тут використані шини наднизького тиску з потужним протектором, конструкція коліс запатентована. Перевага коліс для військових в тому, що завдяки своїй еластичності вони менш схильні до пошкоджень.

Такі колеса накачують вихлопними газами одним натисканням кнопки на панелі приладів водія. Завдяки високому протектору всюдихід має результативний рівень зчеплення з ґрунтом. Окрім того, протектор такого розміру наче ласти плавця пришвидшує рух по воді.

Швидкість на суходолі досягає 40 км/год, а на воді — до 6 км/год. Всюдихід має декілька паливних баків і здатен працювати на одній заправці понад дві доби. Це доволі економічні машини. Якщо найпотужніша машина споживає 8-12 л/год, то найменша всього 5-8 л/год.

«ТАХА» отримала кілька версій. Можна виділити доволі цікаву модифікацію з причіпним шестиколісним причепом ТАХА 3400 у вигляді пасажирського модуля чи вантажної платформи. У підсумку це 10-колісний всюдихід-амфібія для перевезення до 3400 кг вантажу або до 22 осіб разом з водієм.

Також є розвідувально-рейдова версія «Кабріо», безпілотний універсал UGV та деякі інші, в т.ч. медичне, патрульне виконання. Армійці впевнені, що цей транспортер буде добрим помічником у статусі машини переднього краю. Всюдихід згодиться на фронті для евакуації поранених, перевезення боєприпасів, води й харчів «у складних умовах рельєфу місцевості, де інші види військової техніки не можуть впоратися».