За останні роки війни на Донбасі на багатьох підприємствах Укроборонпрому створили десятки новітніх зразків озброєння. Крім того, за цей час концерн отримав державне оборонне замовлення на суму 11,7 млрд грн.

Безпілотники, бойові модулі для бронетехніки, артилерійські та радіолокаційні системи продемонстрували перспективні розробки українського оборонного комплексу. Конструктори та інженери підприємств патентують різні винаходи. Їх використовують у багатьох моделях виробленої техніки задля підвищенню її якості

З 2014-го року Укроборонпром передав 15,9 тис. одиниць озброєння та військової техніки для української армії.

Gazeta.ua підготувала добірку техніки, яку цього року продемонстрували підприємства оборонно-промислового комплексу України.

Мобільний мінометний комплекс “Барс-8ММК”

“Барс-8ММК” – мінометний комплекс, розроблений ДП “Укроборонсервіс”. Він інтегрований у систему обміну інформацією на полі бою. У режимі реального часу отримує точні координати ворога від дронів, безпілотників чи інших систем спостереження.

Комплекс оснастили мінометом 120 мм. Для приведення “Барс-8ММК” у бойовий стан необхідно 30 с. Вогонь вражає цілі за точними координатами. Система значно підвищує точність та ефективність вогню.

3D оглядовий локатор 80К6Т

3D оглядовий локатор 80К6Т розробив науково-виробничий комплекс “Іскра”. Радар може працювати з різними зенітно-ракетними комплексами.

Особливість пристрою – цифрова фазована активна решітка. Завдяки цьому система з високою точністю визначає ціль за трьома координатами: дальність, азимут і висота. Крім того, проектує 3D-модель цілі. Повітряні об’єкти можна розгледіти на відстані 500 км. На висоті – 40 км.

Пристрій оснастили спеціальною програмою обробки сигналів. Вона виявляє малорозмірні та крилаті ракети. 3D оглядовий локатор 80К6Т може відслідковувати до 500 цілей одночасно.

Високоточний артилерійський снаряд “Карасук”

“Карасук” – зразок “розумної зброї”. Вона забезпечує максимальну вірогідність знищення цілі першим пострілом на дальності до 12 км. Снаряд розробив науково-виробничий комплекс “Прогрес”.

Пристрій оснастили лазерними цілевказівниками-далекомірами. Їх можна встановлювати на землі або на безпілотні літальні апарати. “Карасук” можна використовувати з артилерійських систем калібру 122-мм, гармат Д-30 та самохідних артилерійських установок 2С1.

Електронні та оптико-механічні системи снаряду можуть витримати надвисокі перевантаження під час артилерійського пострілу.

Бойова машина підтримки танків “Страж”

Машина “Страж” захищає танки на полі бою, знищує повітряні та наземні цілі. Її розробили спільними зусиллями Житомирського та Київського бронетанкових заводів і холдингової компанії “Артем”. Вона спеціалізується на виробництві авіаційних та протитанкових ракет, приладів та обладнання для авіації.

Техніку створили на базі танка Т-64. “Страж” оснастили бойовим модулем “Дуплет”, двома автоматичними гарматами ЗТМ-2, автоматичним гранатометом та високоточним ракетним комплексом “Бар’єр”. За наведення зброї відповідає комп’ютеризована система управління вогнем, тепловізор, лазерний далекомір і лазерний канал наведення ракет.

Бойова машина важить 33 т. Має двигун на 700 к.с. Максимальна швидкість руху – 62 км/год.

БТР-4МВ1

БТР-4МВ1 – нову машину виготовили за вимогами НАТО. БТР-4 використовують військові в АТО. При модернізації БТР-4МВ1 фахівці Харківського конструкторського бюро ім. Морозова врахували усі побажання українських військових. Конструктори називають БТР-4МВ1 міні-танком.

Техніка має автоматичну коробку передач. Завдяки цьому машиною легко маневрувати. Її оснастили кількома відеокамерами. Тому можна контролювати ситуацію навколо на 360 градусів. Бронемашина їздить зі швидкістю 110 км/год. Крім того, вона може плавати зі швидкістю до 10 км/год.

БТР може перевозити 7 осіб. Водить машину екіпаж з 3 військових. Це – механік-водій, командир і навідник-оператор.

БТР-4МВ1 оснастили оптико-електронним прицілом з потужним тепловізором. Його розробив Ізюмський приладобудівний завод. Він дозволяє екіпажу бронетранспортера працювати вночі та за складних погодних умов. Особливість пристрою – високочутливий тепловізор. Він виявляє цілі на відстані близько 5 км.