1102

Про автомобіль УАЗ-469 можна написати дуже багато. Цей автомобіль став справжнім символом радянського автопрому на бездоріжжі і ним залишається. УАЗ-469, або «бобік», став тим рідкісним автомобілем, який відмінно годився і для цивільного, і для армійського використання. Цей автомобіль підійде для всіх: і військових, і міліціонера, і мисливця

Перший УАЗ-469 зійшов з конвеєра в 1972 році. У 1993 році виробництво конкретно УАЗ-469 було закінчено. Але продовжували випускатися його численні модифікації. У 2010 році виробництво УАЗ-469 відновилося, оскільки нічого більш вдалого такого класу ще не спроектували.

Створення нового «штабного автомобіля» почалося в 1955 році. Поспішати було нікуди: тільки що в серійне виробництво пішов ГАЗ-69, його замінити планувалося тільки через років 10-15. Почалося неквапливе накопичення інформації. В ролі зразків були закуплені кілька автомобілів НАТО.

Перші ескізи не мали нічого спільного з серійним зразком. Автомобіль мав заднє розташування двигуна. Автомобіль був замовлений як «вантажопасажирський», тому від задньомоторної компоновки швидко відмовилися. Але від цього проекту також незабаром відмовилися; автомобіль вийшов дуже складним, ненадійним, з великою кількістю дрібних деталей. Тоді було вирішено повернутися до класичного компонування ГАЗ-69.

Перші ходові зразки УАЗ-469 було випущено в 1960 році, почалися випробування. Автомобілі їздили по Азії і по військових випробувальних полігонах. Виявлені недоліки конструкції усувалися протягом 4 років і в 1964 році автомобіль був готовий до серійного випуску.

Автомобіль так довго готувався до випуску не просто так. У СРСР дуже уважно ставилися до того, чим буде користуватися армія. УАЗ проходив десятки випробувань військової специфіки. У них, до речі, брали участь і іноземні аналоги і всі вони були зняті з дистанції через неможливість подальшого руху. Довга підготовка до випуску змусила замінити стару модель новою дуже швидко. У той момент, як з конвеєра з’їжджав останній ГАЗ-69, за ним по лінії рухався вже новий УАЗ-469.

Простий і надійний «Бобік» заслужив гарну репутацію як на батьківщині, так і за її межами. Цікавий факт: рекорд висоти, на яку зміг заїхати автомобіль своїм ходом, становить 5621 м і поставлений він автомобілем Land Rover Defender. До цієї експедиції готувалися більше року, автомобіль пережив серйозне доопрацювання. Але в 1974 році УАЗ-469 поставив на цій горі свій рекорд: своїм ходом автомобіль дістався позначки 4000 метрів. На Ельбрусі автомобіль проходив випробування на швидкість підйому. Але справа в тому, що автомобіль не був підготовлений: не було ні лебідок, ні ланцюгів на колесах, був тільки звичайний серійний «бобік».

document.write(«»);