7 Листопада набуде чинності закон “Про поліцію”, а з ним зміни до кодексу про адміністративні порушення. Для водіїв настануть нові часи, впевнені в МВС. Обіцяють, що зменшиться корупція і спроститься оплата штрафів

 

1. Головне нововведення – почнуть діяти штрафні бали

Працюють вони просто. Водій на рік отримує 150 балів. Якщо він порушить правила дорожнього руху незначно: не там припаркується, перевищить швидкість, проїде на червоне світло, то з нього знімуть 50 балів і оплачувати штраф не потрібно. Без фінансових втрат на рік можна дозволити собі слабину за кермом тричі. Коли бали у водія закінчаться, почнуть нараховуватися штрафи в гривнях.

– Ці бали стосуються тільки правопорушень, зафіксованих відеореєстраторами, які встановлені на дорогах. У Києві поставлять таких 1000 штук. На мостах і всіх дорогах. Камери будуть працювати безперебійно. Відео з порушенням потраплятиме на сервер, де його переглянуть поліцейські, – сказав перший заступник начальника департаменту юридичного забезпечення МВС Володимир Жиденко.

2. Фіксовані суми штрафів

З 7 листопада більше не буде “вилок” у штрафах – “від і до”. Вводиться фіксована сума і все: ніякого людського чинника або суб’єктивного ставлення до водія, як це у нас буває.

3. У поліцейських будуть принтери і термінали

У поліцейських машинах з’являться термінали для безготівкової оплати штрафу.

4. Знижки і націнки на штрафи

Дуже важливий момент: якщо ви отримали штраф, то можете зменшити його суму на 50 відсотків. Для цього оплатити квитанцію потрібно в перші п’ять днів.

А тепер будьте ще уважніші: якщо ви не заплатите штраф за 10 днів, то з 11 днів його сума подвоюється. Якщо пройде два місяці, а ви не погасите квитанцію, то поліція звернеться у виконавчу службу.

5. Права переселенців

Що стосується жителів Донецької і Луганської областей, то знайти всі свої порушення вони можуть на спеціальних сайтах. Там буде вказано за що оштрафували і терміни оплати. Якщо на місце ДТП приїде поліція, то їх можна попросити оформити протокол на адресу проживання.

А ЩО Ж МІЛІЦІЯ?

7 Листопада закон про міліцію перестане діяти. Безробітними залишаться всі міліціонери. Щоб влаштуватись ще раз в органи, їм потрібно буде протий відкритий відбір або переатестацію. У МВС запевняють, що примітивного переодягання у нову форму – з синьої в чорну – не буде.

document.write(«»);