KRAZ

В українській армії сьогодні активно використовується техніка, яка раніше була передбачена для миротворчих місій ООН. Один з таких зразків – автомобіль підвищеної прохідності KrAZ-MPV Shrek One, пише autocentre.ua

KrAZ-MPV Shrek One був представлений на французькому міжнародному форумі озброєння і військової техніки Eurosatory 2014. Він був пофарбований у білий колір, що підкреслює одне з його основних цільових призначень – виконання завдань у складі миротворчих місій ООН.

Цей автомобіль високої прохідності класу MPV (Mine Protected Vehicle) є спільним дітищем канадсько-еміратської компанії Streit Group та українського автовиробника КрАЗ. За основу при його виготовленні було взято шасі повнопривідного двовісного вантажівки КрАЗ-5233ВЕ «Спецназ» з 330-сильним дизельним агрегатом ЯМЗ-238ДЕ2 і китайської 9-ступінчастою коробкою передач Shaanxi 9JS150TA-B. Машина може бути виконана для країн і з лівостороннім, і з правостороннім дорожнім рухом.

В основі Shrek’a – повнопривідний двовісний вантажівка КрАЗ-5233ВЕ «Спецназ».

Крім зазначеної версії KrAZ-MPV Shrek One, є ще три модифікації. Так, KrAZ Personnel Carrier призначений для перевезення особового складу. Для цього зверху на його кузові встановлена поворотна вежа Rigel MK1 з кутом обертання 360 °, а всередині передбачено вісім амбразур для ведення прицільної стрільби десантом вздовж бортів. Це забезпечує зручність ведення стрільби військовослужбовцям в русі та ведення спостереження за місцевістю. В арсеналі автомобіля є також аудіовізуальна система спостереження з кутом повороту 360 °, камери нічного бачення і заднього виду з півкілометровою дальністю огляду.

Пасажиромісткість KrAZ Personnel Carrier дозволить взяти на борт двох членів екіпажу і до десяти чоловік десанту.

На базі KrAZ-MPV Shrek One створено три його модифікації: для транспортування особового складу, швидка допомога і машина розмінування

Модифікація KrAZ Ambulance – швидка допомога. Її додаткове обладнання – четверо носилок з ременями для фіксації поранених, кисневі балони «F», спереду носилок розташовані роз’єми для підключення регуляторів, апарель для завантаження пацієнтів і гідравлічна система відкриття задніх дверей. Є також підголовники для безпечного транспортування пацієнтів і три роз’єми електроживлення по кожному з бортів салону. Модифікація Ambulance вміщує двох членів екіпажу, четверо носилок і парочку посадочних місць для медичного персоналу.

Вартість всього лише однієї такої машини – близько 1 млн доларів – пояснює ті величезні витрати, які йдуть на війну

Варіант KrAZ RCV є машиною розмінування для інженерних військ. Вона обладнується краном-маніпулятором для виконання ряду робіт з розмінування і спеціальним устаткуванням типу Grasping rake з системою CCTV, що дозволяє оператору проводити маніпуляції, не виходячи з броньованої кабіни автомобіля. На вимогу замовника кран-маніпулятор може додатково комплектуватися вилами, захопленням, киркою, камерою телевізійного спостереження, пристроями Air Digger і Water Disruptor. При цьому виліт стріли становить 9 метрів, вантажопідйомність – 250 кг, а робочий кут маніпулятора – 325 °. Пасажиромісткість Shrek One RCV – два члени екіпажу і три оператора.

У стандартній комплектації KrAZ-MPV Shrek One забезпечений лебідкою для самовитаскування, витягування застряглих транспортних засобів та полегшення навантаження важких вантажів, а також парою запасних коліс.

Двигуни

Автомобіль оснащений 4-тактний 8-циліндровим дизельним двигуном з турбонагнітачем ЯМЗ-238ДЕ2. Він здатний видавати максимальну потужність 330 к.с. при 2800 об/хв і передавати їх на 9-ступінчасту коробку передач Fast Gear 9JS150TA-B китайського виробництва. Роздавальна коробка механічна двоступенева.

В ролі альтернативи можуть встановлюватися дизелі компанії Cummins, що демонструють високу працездатність при низьких експлуатаційних витратах і відповідають сучасним еконормам. Так, 6-циліндровий рядний мотор Cummins M11-C330 з робочим об’ємом 11 л видає 330 к.с. при 2100 об/хв і крутним момент 1458 Нм при 1300 об/хв. Ще один варіант – німецькі турбодизелі Deutz з максимальною потужністю до 400 сил.

Бронювання автомобіля

Протимінна захист Shrek’а витримує підрив двох хв TM57 (14 кг вибухової речовини у тротиловому еквіваленті) під будь-яким колесом або підрив однієї міни (7 кг вибухової речовини у тротиловому еквіваленті) прямо під днищем, яке складається з трьох стінок і має V-подібну форму. Вибухозахисний матеріал підлоги та бокових стінок Thika Mineplate відповідає вимоги NATO STANAG +4569 Level 2.

Балістичний захист від стрілецької зброї, осколків гранат і снарядів, відповідну класу B6 +/STANAG 4569 Level 2, забезпечують суцільнометалевий несучий кузов, посилений броньованими листами, подвійні двері і подвійні бічні стінки з 25-міліметровим вибухозахисним матеріалом, який розташований всередині дверей і стінок. В ролі шибок на автомобілі встановлено прозоре багатошарове куленепробивне скло з внутрішнім шаром з полікарбонату.

Не забули розробники додатково захистити паливні баки, акумулятори та елементи трансмісії. А за замовленням споживача шини розміру 445,65 R22,5/16,00 R20 можуть мати систему централізованої підкачки, що забезпечує високу прохідність по грунтах з низькою несучою здатністю, або ж авто може оснащуватися шинами з технологією RunFlat, що дозволяє рухатися після пошкодження із збереженням повної керованості.

Підвіска

Бронеавтомобіль KrAZ-MPV Shrek One здатний працювати в екстремальних природних, кліматичних і дорожніх умовах всіх континентів і може долати максимальний підйом в 35 ° або експлуатуватися на місцевості з максимальним бічним ухилом в 25 °.

Одним з побажань щодо вдосконалення цієї машини є доукомплектування її засобами протидії різним системам озброєння противника, зокрема вбудованими системами ДЗ або КАЗ.Орієнтовна вартість автомобіля – 1 млн доларів.

document.write(«»);