1441003638c7TK_h

Київське ПАТ “Завод” “Ленінська кузня” закінчує розробку бронеавтомобіля нового покоління” Тритон “.

Його планують виробляти на потужностях підприємства для Національної гвардії і Збройних сил України. Очікується, що перший дослідний екземпляр бойової машини «Тритон» буде продемонстрований до кінця 2015 року. Новинка за своїми характеристиками повинна перевершувати всі наявні аналоги.

Про деталі проекту поки інформації небагато, але заявляється, що за своїм призначенням і характеристиками нова бойова машина «Тритон» являє собою бронетранспортер з колісною формулою 4х4. Передбачається, що БТР «Тритон» матиме бойову масу близько 10 тонн і має бути озброєний дистанційно керованим бойовим модулем ОБМ (“Кіборг”), що включає кулемет калібру 12,7 мм і автоматичний гранатомет калібру 40 мм УАГ-40 виробництва КБ «Точної механіки» (Київ).

Бронемашина буде плаваючою. Але головною перевагою “Тритон” стане її бойове призначення, а не патрульне, як у нинішніх бронеавтомобілів, використовуваних у Нацгвардії і ЗСУ. Крім того, пропонується також розміщення на базі “Тритона” представленого ДК “Укрспецтехніка” нового мобільного комплексу наземної розвідки і РЕБ ” Джеб “, що включає РЛС розвідки наземних і малошвикісних цілей міліметрового діапазону LC111″ Лис “, двоканальну телевізійну систему спостереження денного і нічного бачення, тепловізійну систему, лазерний далекомір і систему радіо- і радіотехнічного моніторингу.

Відзначимо, що” Ленінська Кузня “вже не перший рік демонструє власний автомобіль, побудований на шасі ГАЗ-66 і неодноразово озвучувала наміри його випускати малими серіями. Однак військові не дали “путівку в життя” цій розробці, враховуючи, що авто базувалося на б-и агрегатах. У “Тритон” також є свої “мінуси”. Судячи з фото – він близький за своїми характеристиками до ББМ “Козак”, HMMWV ,того ж КрАЗ “Спартан”, російського ГАЗ “Тигр”, і навіть “Дозор-Б”.

Єдине головна відмінність – це можливість пересуватися по воді, чого позбавлені всі інші броньовики. Але з іншого боку “Тритон” декларують уже як БТР, в такому разі його прямим аналогом виступає український “Дозор-Б”. Не зрозуміла і агрегатна база, на якій будуватимуть “Тритон”. Загалом, потрібно дочекатися експериментального зразка і вже потім робити висновки.

document.write(«»);