d7f577db26be40fc2d9d8a1740b41e21_orig

Покупці автомобілів все частіше стають жертвами шахраїв

Цей «розвод» відомий давно, але останнім часом він отримав велике поширення – позначається економічна криза, яка змушує покупців економити. І часом ця сама економія обходиться дорого.

Отже, ось ця схема:

– Автосалон (як правило, це неофіційні «майданчики» – пристойні дилери таким не займаються) дає оголошення про продаж автомобіля у відмінному стані за ціною явно нижче ринкової. Зацікавленим клієнтам показують машину, він задоволений. «При цьому завданням менеджера є не називати при розмові конкретну ціну на машину, останнє дуже важливо», – пояснив «Авто Mail.Ru» координатор руху «Сині відерця» Петро Шкуматов.
– Покупцеві пропонують укласти договір. Навіть не так – договоріще. Його обсяг часом – 25 сторінок (це не жарт). Тут-то і відбувається найголовніше – клієнт, особливо не вчитуючись у всі пункти договору, його підписує.

– Після походу в касу покупець «раптово» дізнається, що крім грошей, зазначених в оголошенні, він винен ще і ще! А попередні гроші є «передоплатою» (як варіант: 600000 – це «ціна автомобіля», а 100 000 – це «передпродажна підготовка», «технічне обслуговування», «ПДВ», «комісійні збори за переоформлення» і так далі).

– Покупець починає скандалити, проте менеджер цинічно йому пояснює, що в договорі все це вказано – потрібно було уважно читати сторінку 17. Мало того, на сторінці 23 сказано, що у разі розірвання договору купівлі-продажу на покупця накладаються штрафні санкції у розмірі … 50000 рублів.

“Таким чином клієнт виявляється в цікавій ситуації. Адже він може судитися з автосалоном з непередбачуваним результатом і витратами на адвоката, заплатити або купити вподобану машину за ціною вище ринкової. Якщо ж у нього немає додаткових 100000, то йому тут же «люб’язно» запропонують оформити кредит під шалені відсотки”, – Петро Шкуматов, координатор руху «Сині відерця».

Причому боротися з таким видом обману складно – шахраї тиснуть на те, що ви добровільно підписуєте договір, а менеджери в ході бесіди не вводять вас в оману і не називають конкретну суму.

Що ж робити? Зрозуміло, читати договір! Ще раз – читати договір! А ще знайте – якщо вам приносять на підпис «Війну і мир», то можете відразу вставати і йти. Знайте – вас намагаються «розвести, як лоха». Адже стандартний договір купівлі-продажу автомобіля легко вміщається на 3-4 сторінках. Які потрібно … Правильно. Уважно читати.

Вже влипли в таку ситуацію? Викликайте поліцію, пишіть заяву про шахрайство. У якихось випадках це може спрацювати – продавці не бажають зв’язуватися з органами, і повертають гроші. Але нерідко самі поліцейські «кришують» такі салони і відмовляються приймати заяву. У цьому випадку треба постаратися зафіксувати відмову в прийомі заяви (або навіть вмовляння поліцейських цього не робити) на камеру або диктофон і звертатися вже в прокуратуру. Пам’ятайте – заяву в поліції зобов’язані прийняти в будь-якому випадку, в будь-який час і незалежно від того, хто повинен розслідувати цю ситуацію.

“Звертатися до суду теж можна. Там можна сказати, що, оскільки це договір купівлі-продажу, то до передачі товару, тобто надання послуги, споживач завжди має право відмовитися від товару. З нього буде стягнена лише сума витрат, які продавець поніс у зв’язку з виконанням замовлення. Припустимо, ви замовили авто на заводі, і він поніс витрати. Але, у випадку з салонами, витрат вони не несуть. Тому можна повернути всю суму, пені та штрафи в даному випадку незаконні. На щастя, такі договори можна визнати недійсними. Однак нерідко подібні салонів діють під вивіскою деяких організацій, які є фірмами-одноденками. У цьому випадку, навіть якщо суд буде на вашому боці, перспектива повернення грошей бачиться слабо”, – Сергій Радько, адвокат Громадського руху «Свобода вибору».

P.S. До речі, схожим чином «розводять» не тільки покупців, а й продавців автомобілів, яким пропонують поставити машину на продаж в салон. Спочатку їм обіцяють продати «швидко і дорого», однак коли машина не продається, то забрати її назад вже складно – клієнтові виставляють рахунок за «передпродажну підготовку», який становить 30-40 тисяч рублів.

document.write(«»);