008

Волинь, Волинець, Волинянка, Лазік, Місяцехід – як тільки не називали цей компактний позашляховик виробництва Луцького автомобільного заводу. Унікальна машина, що практично не має аналогів, відрізнялася дуже оригінальною конструкцією і славилася феноменальною прохідністю.

В одному з гаражів Вишгорода (передмістя Києва) нами був знайдений добре збережений ЛуАЗ-969М з невеликим пробігом – фактично “капсула часу”, яка останні 10 років практично не експлуатувалася.

Цифри на годометрі приємно радують – пробіг всього 12695 кілометрів. Ще більше радує відмінний стан автомобіля: рідна фарба, повна відсутність іржі, ідеальна заводська комплектність. Даний екземпляр раніше належав дідусеві, який використовував його для рідкісних поїздок в село “на картоплю”, причому виключно в суху погоду. Взимку машина не їздила зовсім. Утилітарний щиток приладів і приємний показник пробігу.

Салон 4-місний: з двома відкидними кріслами в задній частині, які можна легко зняти або скласти, організувавши зручну вантажний майданчик для перевезення мішків з картоплею. Інтер’єр – дуже аскетичний і примітивний за виконанням: тільки найнеобхідніше. Потрапити всередину допомагає спеціальна сходинка-підніжка. З елементів “розкоші” – ще радянське радіо “Билина” і легендарний автономний обігрівач. Ергономіка досить специфічна, але як для утилітарного повнопривідника – цілком згодиться. Високий поріг не створює зручності попадання в салон.

Кузов автомобіля ЛуАЗ-969 – напівнесучий, з інтегрованою рамою типу Лонжерон. Компонування автомобіля характеризується сильним зміщенням пасажирського салону вперед, що дозволило досягти постійної високої завантаженості передньої осі, тим самим забезпечивши високі тягово-зчіпні властивості навіть при приводі тільки на передні колеса.

document.write(«»);