Чому авто з Америки вигідніше європейських: критерії відбору

Які авто вигідно купувати в США: топ популярних моделей

Автомобільний бізнес із Європою процвітає в Україні давно. Клієнту під замовлення можуть пригнати будь-який автомобіль з Німеччини, Польщі, Литви, Болгарії та інших країн. “Скандальні” закони №8487 і №8488 про “євробляхи” призвели до того, що розмитнювати автотранспорт із Європи економічно невигідно. Саме тому останнім часом користуються попитом авто з США. На перший погляд автомобіль із Америки повинен коштувати немало, адже його везуть з іншого кінця світу. Але насправді купівля може виявитися досить вигідною. “Народна правда” розповість про те, які б/у автомобілі краще придбати в США, як це зробити, і які ризики можуть очікувати на покупця.

Авто із США: чому вигідно купити

Американські автомобілі вже не рідкість на українських дорогах. Мова йде не лише про американські марки, а й японські, корейські і навіть європейські. В Україну потрапляють відносно нові авто, які в Європі вартують втридорога. Слід зазначити, що нові автомобілі в США коштують на чверть дешевше, ніж в Україні. Відповідно, вартість б/у авто може бути менше на 50, а іноді на 70%.

У чому причина дешевизни, цікавляться багато хто, адже десь приховано пастку, вважають вони. Але її немає. Низькі ціни пояснюються досить просто: в США наймасштабніший авторинок в світі. Світові автогіганти продають тут 18 млн. машин щорічно, але і конкуренція за клієнта колосальна. В якості вимушеного заходу – зниження цін, а прибуток отримують за рахунок обсягу продажів. У той час як в Україні все відбувається з точністю до навпаки.

У США НАЙБІЛЬШИЙ АВТОРИНОК В СВІТІ, АВТОГІГАНТИ ЖОРСТКО КОНКУРУЮТЬ МІЖ СОБОЮ

Рівень доходу американців досить високий і навіть пенсіонери здатні купити нове авто. Значний плюс – можливість придбати в лізинг або кредит, водночас відсотки нараховуються мінімальні. У підсумку щомісячна плата за авто буде не більше 250 доларів, що при зарплатах в кілька тисяч, цілком доступно.

Все ідеально до тих пір, поки автомобіль не ламається, або потрапляє в ДТП. Лагодити його в автосервісі дуже дорого, адже робота майстрів оплачується погодинно і може досягати 150 доларів в годину. Тому вигідніше продати авто, ніж лагодити. За американськими законами, якщо вартість ремонту становить 50% і вище, авто не ремонтують зовсім і здають на утилізацію. Саме такі машини зі страхових аукціонів купують українці.

Де купити американське авто, як не “попасти” з вибором

Найпопулярнішими страховими аукціонами США вважаються Copart, IAAI, Adesa, Еbaymotors, ove.com, npa.com. Тут продають биті авто, після викрадення або утоплення, стихійного лиха, типу  граду або загоряння електропроводки. Можна купити взагалі не пошкоджені авто, які опинилися на аукціоні з причини несплати кредиту, після прокату. Цим займаються Manheim і cars.com.

Які авто вигідно купувати в США: топ популярних моделей
НАЙПОПУЛЯРНІШІ СТРАХОВІ АУКЦІОНИ США: COPART, IAAI, MANHEIM

Щоб придбати авто без “сюрпризів”, варто замовити його історію у спеціальних сервісів. Вони по VIN-номеру автомобіля розкажуть, коли його купили, робили ТО, замінювали окремі деталі або ремонтували. У американських авто завжди чесний пробіг (не більше 10 тис. миль на рік), а за “скручування” передбачені штрафи. Найнадійніші сервіси перевірки: Carfax, Autocheck, NMVTIS, EpicVin. Вартість їх послуг невелика і доступна всім.

Більшість американських авто в хорошому технічному стані, оскільки пересуваються по відмінним дорогам і заправляються низькооктановим пальним. Зазвичай комплектація автомобілів із США максимальна. З “мінусів” авто з США – дорога доставка, тому купувати бюджетний варіант невигідно. Американські машини переважно з коробкою “автомат”. Зате в Штатах маса електромобілів, які вже їздять по українському бездоріжжю.

Покупці авто з США можуть зіткнутися з шахраями по ту сторону океану, коли під виглядом цілого авто продають “потопельника” або серйозно пошкоджене. Нерідко у автомобіля не вистачає повного пакета документів, із якими його можна ввезти в Україну. Щоб такий автомобіль вивезти, часом треба заплатити стільки ж, скільки вже було сплачено на страховому аукціоні. Великі складнощі можуть виникнути при покупці автомобіля з рук або на сайті craigslis.org. Там трапляються авто з обтяженнями, з незрозумілою історією. Недосвідчених покупців частіше “розводять” недобросовісні вітчизняні компанії, які купили неліквід за копійчану ціну. Вони буквально підклеюють деякі деталі, підфарбовують їх, роблять авто зовнішній тюнінг і продають, як практично нове.

НЕ ЗНАЮЧИ ТОНКОЩІВ ПОКУПКИ НА СТРАХОВИХ АУКЦІОНАХ, КУПИТИ АВТО В США ДОСИТЬ РИЗИКОВАНО

Деякі, намагаючись заощадити, купують авто через знайомих, родичів і друзів, що живуть у Сполучених Штатах. На практиці цей варіант виявляється ризикованим. По-перше, американці рідко розбираються в тонкощах роботи страхових аукціонів, оскільки практично їх послугами не користуються. По-друге, сумнівним є те, що американський друг або родич знає про митні правила вивезення таких автомобілів в Україну. Нерідко родичі купують авто, яке через відсутність пакету документів не можна вивезти. Далі можуть виникнути проблеми з експедируванням автомобіля, його розмитненням. Більш надійний варіант – звернутися за допомогою в купівлі американського авто на фірму з хорошою діловою репутацією. Так, за послуги доведеться заплатити, але покупка все одно виявиться вигідною, а головне – безпечною.

Авто із США везуть з портів в Чикаго, Лос-Анджелесі, Майамі, Нью-арку, Норфолку, Савані, Сіетлі, Гонолулу і Аляски, а також канадського Торонто. Звідти 90% авто потрапляє в Одеський порт або порт у польській Гдині, литовській Клайпеді, німецькому Бремерхафені.

Які авто вигідно купувати в США: топ популярних моделей
90% АМЕРИКАНСЬКИХ АВТО ДОСТАВЛЯЮТЬ У ПОРТ ОДЕСИ

Які авто вигідно придбати в Штатах: топ-5 моделей

Щоб зрозуміти, які авто з США будуть популярними в Україні, варто ознайомитися з рейтингом вибору авто самими американцями. Так, у 2018 і першій половині 2019 року жителі США і Канади купували переважно:

  • Ford (F-Series, Escape);
  • Toyota (Rav-4, Camry, Corolla);
  • Chevrolet (Silverado, Equinox);
  • Honda (Civic, CR-V);
  • Nissan (Rogue, Altima).

У десятку також входить RAM Pickup і Jeep Grand Cherokee.

Згідно рейтингу компаній, що займаються продажем б/у авто з Америки, українці віддають перевагу:

Які авто вигідно купувати в США: топ популярних моделей
VOLKSWAGEN JETTA – НАЙПОПУЛЯРНІШИЙ АВТОМОБІЛЬ ІЗ США В УКРАЇНІ
  • Volkswagen (Jetta, Passat)

Volkswagen Jetta – мега популярний автомобіль в Європі та Україні, хоча американці купують Джетту не так активно. Та й продукція німецького автогіганта займає лише 13 місце за популярністю у американців. Покупці американської моделі VW Jetta відзначають гідравлічну коробку передач (а не роботизовану, як в євроверсії), а також вважають автомобіль оптимальним у співвідношенні ціна-якість. Реально купити авто 2017 року разом із постановкою на облік і дрібним ремонтом за 10 тис. доларів.

VW Passat – флагманська модель авто D-класу. Серед переваг американської версії: металевий кузов, 6-ступінчаста коробка автомат, щиток приладів, в якому закладена інформація російською мовою, широка відстань між передніми і задніми сидіннями (10 см на відміну від “європейця”).

Які авто вигідно купувати в США: топ популярних моделей
НА УКРАЇНСЬКИХ ДОРОГАХ ВСЕ БІЛЬШЕ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ, ТАКИХ ЯК NISSAN LEAF
  • Nissan Leaf

Цю модель Nissan американці шанують менше, ніж Rogue, Altima або Sentra. Але це найпопулярніший електромобіль у світі, і в Україні до нього підвищений інтерес. Американські Nissan Leaf із хорошим ресурсом батареї, в максимальній комплектації.

  • Ford Fusion

Класичний американський седан. Останні десятиліття саме Ford лідирує по продажах у США, але модель Fusion (в евроверсии Mondeo) на третьому місці після моделей F-Series, Escape. Українців приваблює зовнішній вигляд моделі: велика решітка радіатора і величезні протитуманні фари. Зі Штатів вигідно купувати максимальну комплектацію Titanium зі світлодіодною оптикою.

Які авто вигідно купувати в США: топ популярних моделей
FORD FUSION ПОДОБАЄТЬСЯ УКРАЇНЦЯМ ЗА ПРЕЗЕНТАБЕЛЬНИЙ ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД
  • Honda (Accord, CR-V)

Японські авто займають друге почесне місце у жителів Америки і Канади, після Ford. Модель Honda Accord із США має аналогічну з Європою комплектацію, але ціна на третину нижче. Багато хто вважають цю модель напівспортивного, готовою до зухвальства на дорогах.

Honda CR-V – найпопулярніший “паркетник” із Америки, який дуже поважають і самі американці, він на 7-му місці в рейтингу найбільш продаваних у 2018-2019 роках.

  • Toyota (Camry)

Ця модель одна з найуспішніших в лінійці Toyota. Кожна п’ята придбана у США авто – Toyota Camry. Американська модель навіть зовні відрізняється від європейської “сестри”, у неї: сидіння підвищеної комфортабельності, зручне тмультикермо, 6-ступінчаста коробка передач, поліпшена шумоізоляція.

Користуються попитом в Україні також такі авто з США, як: Audi A6, Lexus IS, Mitsubishi Outlander. Пише Народна правда