водительские права

У вересні Верховна Рада за планом повинна розглянути й ухвалити у другому читанні закон «Про сервісні центри і сервісні послуги МВС».

«Відповідно до нього, уся система контролю за якістю підготовки водіїв та іспитами на отримання водійських прав буде перебудована докорінно, щоб більше ніколи не допустити продажу прав», — запевнив народний депутат Антон Геращенко.

Проте невідомо, чи законотворці знають, за якою схемою відбувається купівля водійського посвідчення. Бо зазвичай усе робиться так, що комар носа не підточить, як то кажуть, «із дотриманням чинного законодавства».

«Недавно вирішив оформити права водія дружині, — розповідає Олексій Зубач. — Вона їздить добре, тому вирішив, що курси й інша морока їй не потрібні. Тож пішов до МРЕВ. А там дуже багато охочих допомогти за гроші. Мені достатньо було сказати прізвище, ім’я та по батькові дружини і залишити завдаток. Заднім числом її вписали до групи в автошколі. Минуло менш як два місяці, і мені зателефонували. Сказали, аби прийшов по права водія. Тож я взяв решту суми, відніс гроші й забрав посвідчення. Це мені обійшлося у 4500 гривень».

Співробітники ДАІ, які найчастіше допомагають купувати права, правлять за свої послуги від 300 до 1000 доларів. Беруть більше за ризик, бо впродовж останнього року чимало їхніх колег затримали на хабарі. Зокрема, на Закарпатті затримали працівника МРЕВ, який узяв 5 тисяч гривень за таку послугу.

Однак оголошення з таким змістом: «Допоможу отримати права повністю легально, з записом в автошколу, іспитами. Права отримуєте особисто з паспортом в ДАІ МРЕВ. Категорія В — 4100 гривень, А, А1, В — 4600, С — 5400 гривень», — зовсім не рідкість. Стільки коштують водійські права у столиці. І нині попит на них зріс — через можливе запровадження сервісних центрів МВС майбутні водії, які не мають наміру навчатися, заметушилися.

Із суми хабара, аби все виглядало законно, частину грошей треба заплатити у касу автошколи. Це 1700 — 2000 гривень. За меддовідку — майже 100 гривень, довідку з наркодиспансеру — ще 100. 250 — це оплата квитанції в касі ДАІ за складання іспиту. І якщо за водійські права правлять 5000 гривень, то лише половина суми осідає у кишені посередника, який на власний розсуд ділиться із працівниками держустанов, залучених до цієї корупційної
схеми.

Загалом ціна посвідчень залежить від регіону і від того, які зв’язки у посередників. Зрештою, допомогти оформити права можуть не лише співробітники ДАІ, а й працівники автошкіл. Днями на Тернопільщині викрито і затримано директора автошколи на одержанні хабара — 2000 гривень — за успішно складені іспити, хоч екзаменованим навіть не довелося сідати за комп’ютер, щоб пройти тести, чи демонструвати навички водіння.

«Ці корупційні схеми побудовані таким чином, що формально існують усі документи, які підтверджують відвідування автошколи, складання іспиту, навики водіння, проходження медогляду тощо, — розповідає Сергій Круглов, громадський активіст. — Щоправда, виявити людину, яка купує права, не так важко. Це можна робити під час іспиту. Чому цього не роблять, хоча про проблему знають? У МВС немає ні бажання, ні ресурсу для подолання так добре продуманої корупційної схеми. Легше забрати деякі повноваження у МРЕВ і створити сервісні центри, змінивши систему контролю за видачею водійських прав».

document.write(«»);