767cf6b6ac76df1bdd1a7447e1187036-995x550-90

70-ті роки минулого століття прийнято називати «застоєм». Але ось де застою точно не було, так це в сфері автомобільної промисловості. Стільки нових серійних автомобілів не з’являлося, мабуть, ні в одне інше десятиліття. Тільки частину з них ми об’єднали в пари з їхніми потенційними іноземними конкурентами і порівняли їх між собою. Що ж вийшло в результаті

Інвалідні машини: С-3Д проти Thundersley Invacar 70

Двомісна мотоколяска для інвалідів Серпуховського мотозаводу з’явилася в 1970 році. У порівнянні з попередником С-3А в габаритах автомобіль майже не змінився, але отримав новий тип кузова – Тудор, повноцінну металевий дах, збільшений за обсягом багажник. У різні роки автомобільчик оснащувався мотоциклетним двотактним одноциліндровим бензиновим двигуном від Іж Планета-2 або Іж Планета-3 потужністю 12 і 14 к.с. відповідно. Цікаво, що мотоциклетні двигуни у варіанті для автомобільчика були трохи дефорсували з метою збільшити ресурс агрегатів, які на мотоколяски майже весь час працювали з перевантаженням. Також для кращого охолодження в моторному відсіку встановлювався вентилятор, який примусово гнав повітря на циліндр.

Чотириступінчаста коробка передач міняла ступені з мотоциклетним принципом – як тепер кажуть, секвентально, по порядку – одна за одною. Варто відзначити, що в мотоколясці відсутня передача заднього ходу. Замість цього на машині встановлювався реверс-редуктор, який міняв напрямок обертання ведучих коліс і знижував число їх оборотів в 1,84 рази, при цьому для руху назад водій міг використовувати будь-який щабель основної коробки. Автомобіль вийшов досить вдалим, хоча й не позбавленим недоліків. Висока витрата палива, малий ресурс мотора і відсутність повноцінного багажника змушували людей при першій же можливості пересідати на Запорожці з ручним керуванням. Але це не завадило С-3Д стати наймасовішим спеціальним автомобілем для людей з обмеженими можливостями в Союзі. При цьому автомобіль видавався органами соцзабезпечення абсолютно безкоштовно. Він протримався на конвеєрі до 1997 року, всього ж був зібраний 223051 автомобіль.

Хетчбеки: Іж-2125 «Комбі» проти Renault 16

Хетчбек як новий тип кузова почав набирати популярність в Старому Світі в кінці 60-х-початку 70-х років. Випуск першого радянського хетчбека освоїли на автозаводі в Іжевську в 1973 році. Автомобіль побудований на платформі «Москвич-412» – від нього машина відрізняється, по суті, тільки задньою частиною кузова. Відмінності від седана також в посилених ресорах і суцільних лонжеронах під днищем, що дозволило збільшити вантажопідйомність. У «Комбі» вона становила 280 кг при одному водія і 75 кг при чотирьох дорослих в салоні. На конвеєрі автомобіль з деякими змінами протримався до 1997 року.

Седани: ВАЗ-2106 проти Fiat 125

ВАЗ-2106 – найбажаніший автомобіль для радянської молоді 70-х років. Люксовий за тодішніми поняттями седан був піком розвитку “класики” на той час. Виробництво «шістки» налагодили в 1975 році. Спочатку проект називався 21 031 за аналогією з більш потужним варіантом «копійки» 21011. Пластикова решітка радіатора і «ікла», нові ковпаки на колесах, трохи інше оформлення салону, обігрів заднього скла, регульовані підголівники – ось ті риси, які відрізняли 2106 від попередників. Але головна відмінність – більш потужний 1,6-літровий 76-сильний двигун. На експорт поставлялися відразу кілька варіантів ВАЗ-2106, які нічим не відрізнялися від машин для внутрішнього ринку, так і злегка допрацьовані. У Канаду, Великобританію, Нідерланди поставлялися машини з видозміненими травмобезпечними бамперами на гідроопорах, магнітолою, а замість «механіки» могла бути встановлена автоматична трансмісія.

Позашляховики: ВАЗ-2121 проти Ford Bronco

Відмінний позашляховик, названий російським словом «Нива», з’явився в модельній лінійці ВАЗа в 1977 році. Багато істориків сьогодні сперечаються, чи була Нива першим комфортабельним позашляховиком з несучим кузовом в світі, чи ні. Але звання довгоживучого автомобіля в своєму класі ніхто оспорити не посміє. Автомобіль отримав деякі деталі оздоблення від ВАЗ-2106 (задні ліхтарі, покажчики поворотів), від «класики» ж позашляховику дісталися і двигун з коробкою передач, і задній міст.

І знову позашляховики: УАЗ-469 проти Land Rover Series III

Новий армійський позашляховик Ульяновського автозаводу почали виробляти в 1972 році. Машина призначалася для перевезення людей, вантажів, буксирування легких гармат, десантування з повітря. Під капотом всюдихода встановлювався 2,445-літровий бензиновий мотор потужністю 75 к.с. Позашляховик розрахований на перевезення 7 чоловік і 100 кг вантажів. Максимальна допустима маса причепа – 850 кг. На експорт новий «УАЗик» поставлявся неактивно, в основному в країни Східного блоку – армійський автомобіль як-ніяк. Але італійському автомобільному фанату і бізнесменові Луїджі Марторелля вдалося налагодити поставки автомобіля на Апеннінського півострів. На ульяновські автомобілі встановлювалися пластиковий дах або тент особливої форми, гідропідсилювач керма і навіть дизельні двигуни Peugeot. Частина з цих удосконалень виконувалася в Ульяновську, частина – вже на місці, в Італії.

РАФ-2203 – Skoda +1203

Стильний мікроавтобус РАФ-2203 з’явився в номенклатурі Ризької автобусної фабрики в 1976 році. 11-місний автомобіль оснащувався бензиновим двигуном від нової Волги об’ємом 2,445 літра (75 к.с.). «Рафік» створювався виключно як пасажирський, про це говорять і несучий кузов, і невеликий запас міцності. На експорт машини майже не поставлялися, оскільки були дуже затребувані в самому СРСР – їх щорічний тираж в 15-17 тисяч штук легко «ковтав» внутрішній ринок.

Автомобіль приміряв на себе ролі маршрутного таксі, конторської службової машини, карети швидкої допомоги. Рафи активно брали участь в обслуговуванні Олімпіади-80. Під замовлення були спеціально створені транспортувальники велосипедів, іншого спортивного інвентарю і, головне – самого Олімпійського вогню. У приватні руки за радянської влади машина не потрапляла. Як виняток у кінці 80-х випускалася дрібними партіями 8-місцева модифікація РАФу під права категорії «В» для багатодітних сімей.

document.write(«»);