З 1 січня по липень 2019 року, за умов незадовільного стану доріг сталося 63 ДТП з постраждалими. Про це свідчить офіційна статистика оприлюднена на сайті Патрульної поліції України.

Людина не завжди може зазнати травм внаслідок проїзду пошкоджених ділянок шляху. На відміну від машини. Вони завжди страждають, оскільки буквально беруть на себе удар. Gazeta.ua поспілкувалась з автоекспертом і з’ясувала, що треба робити, які прийоми застосовувати, щоб вберегти свій транспортний засіб від суттєвих негативних наслідків зустрічі машини з вибоїнами на дорогах. Євген Середницький, директор школи контраварійного водіння «Корда Профі» розповів як мінімалізувати руйнівний вплив дорожніх ям, пише Автотема з посиланням на gazeta.ua.

Які вузли машини зазнають руйнацій внаслідок наїзду на ями?

Майже всі. На вибоїні ви можете і бампер відірвати і «світло» загубити. Я став очевидцем, як ненову Audi на ямі «хитнуло» і в неї відлетіла фара.

Від наїздів на вибоїни може серйозно постраждати й корпус машини. Якщо авто «дістанеться дна», то можна і пороги погнути і глушник відірвати.

Якщо перевантажений чи зношений амортизатор, пружина стислась на максимум — «нікуди» амортизувати. За таких обставин, надто при наїзді на заглибини, буває, що амортизатор «відлітає» в чашку, пробиває капот. Якось у Черкаській області, на власні очі бачив, як така біда спіткала Mitsubishi.

Між тим, якщо не працює підвіска, знищені подушки, амортизатори, а картину доповнюють ями — коливальні рухи переходять на інші агрегати, зокрема й двигун. Відтак, оскільки силовий агрегат нелегкий і вібрує від роботи— він може навіть впасти.

Підвіска — частина автомобіля, за якою треба пильно слідкувати. Багато людей недооцінюють, не знають важливість справного стану амортизаторів і пружин. А факт такий: якщо, скажімо, амортизатори вже свою «пісню відспівали» — гальмівний шлях збільшується мінімум на 30 відсотків. Це тому що машину хитає.
Також, коли машина в яму провалюється, надто якщо одночасно парою передніх коліс — є ризик пробити радіатор.

Як страждає «ходова частина» транспортного засобу загалом?

Виходять з ладу важелі підвіски, руйнуються сайлентблоки.

Чи не головний індикатор невдалого проїзду ям — колеса. Диски гнуться, шини рвуться, ґулі вилазять.

Як варто «розминатись» з ямами на дорозі?

Гальмуйте. Але безпосередньо перед вибоїною відпустіть гальмо, якщо ситуація дозволяє. Якщо ви заскочите в яму під час уповільнення — це погано для машини. Це через те, що коли ви рухаєтесь на швидкості і різко гальмуєте — основне навантаження переноситься в «ніс» машини. Відтак, якщо ви основну масу поклали на «плечі» передньої частини підвіски автомобіля і зловили яму — відбудеться удар. За таких обставин шанс руйнування амортизаційних вузлів максимальний.

Ідеально, якщо ви перекотитесь по ямі. Швидкість повинна бути мінімальна: 1-а передача, або, навіть, витиснене щеплення. Рухайтесь 3-5 кілометрів на годину.

Колеса на вибоїні повинні не стрибати, а повільно крутитись. Коли так — машина «перепливає» перешкоду і немає суттєвого удару по підвісці та іншим деталям транспортного засобу.

Чим вища швидкість, тим більший шанс, що автомобіль провалиться в заглибину, а не омине її безпечно. Окрім того, що може бути «бах» на кузов, колесо, замість того, щоб тихо виїхати — вріжеться в обід вибоїни. Серед першочергових можливих наслідків — знищена ґума, диск, підвіска. Не виключена можливість залишити у впадині й частину машини: все колесо з частиною амортизаційного механізму та інші деталі авто.

Що робити, якщо яму побачив запізно?

Якщо ви їдете, бачите яму і розумієте, що за мить вона вже буде під авто — не вивертайте кермо, звісно якщо цього не потребує ситуація. Це тому, що ви перенесете основне навантаження на передню частину транспортного засобу. Але на додачу повздовжньому навантаженню, якщо ви крутнете кермо, надто різко — ви ще й, «вишенькою на торт», пресанете «ніс» машини поперечним навантаженням. В результаті ви ще більше завалите передні колеса, що значно посилює руйнації машини, якщо за таких умов заскочити у вибоїну.

Тож якщо ви розумієте, що запізно побачили яму і загальмувати не встигнете — краще рухатись зі швидкістю, якою їхали й до того, щоб авто спробувало «перелетіти» перешкоду, за можливості.

Чи має значення наявність на транспортному засобі ABS проти ям?

Так. Якщо машина без АБС, при різкому натисненні на гальма, колеса може заблокувати. Якщо заблоковане колесо потрапить в яму — йому вкрай складно буде прокрутитись, надто від зустрічі з вертикальним краєм вибоїни. Відтак, шанс відломати колесо і «ще щось» з ним — високий.

Чи завжди вибоїна повинна бути найпріорітетніши об’єктом в полі зору?

Ні. Люди, які намагаються об’їхати яму, часто дивляться не на кращий шлях, яким можна оминути перешкоду, а на яму. І, як правило, потрапляють саме в неї.

Чи є «спецприйоми» проти ям на дорозі?

Можливо й цинічно, але можете взяти собі розвідника. Це може бути будь-яке інше авто, що рухається перед вами. Нехай іде попереду. Він об’їжджатиме ями, а відтак, і ви знатимете де вони, без ризику самому до них потрапити. Надто це може стати в нагоді коли ви рухаєтесь незнайомим шляхом.

Не розслабляйтесь на хорошій дорозі, полотно якої затіняють певні об’єкти. Адже там де «грає» світло і тінь — ям можна просто не побачити. Надто якщо ви вже кілька вибоїн зустріли. Це сигнал, що шанс зустріти чергову яму досить високий, тож швидкість краще зменшити.

Чи є різниця в «роботі» з дрібними, середніми, великими ямами?

Відносна. Якщо яма вужча за ваше колесо — можна й не пригальмовувати. Хоча якщо є можливість таку об’їхати — об’їдьте.

Якщо яма ширша за колесо — гальмуйте. Як правило, великі ями — глибокі.

Між тим, вибоїну можна пустити між колеса свого авто.

Яких «заглибин» варто остерігатись найбільше?

«Люків і зливозбирачів. Люк може відкриватись, не варто на нього наїжджати. Зливозбирач — довгий і відносно неміцний. Якщо в нього провалиться колесо — шанс відірвати його досить високий. Та й пастка у форматі відкритого люка теж шансів машині «вийти сухою з води» залишає мало. Надто ризикує автовласник з добре навантаженим колесом, зокрема й внаслідок гальмування під час наїзду на перешкоду.

Мораль така: що менше ви попадаєте в дивні місця, то менше з вами відбувається дивних подій», — розповів автоексперт Євген Середницький.

Тема ям, вибоїн, неякісних українських доріг — класична й злободенна. І з цим треба боротись, щоб пасивна позиція не зрощувала свавілля і не наражала людей на небезпеку. Адже неякісні дороги можуть бути приводом ДТП.

Правозахисник, експерт у питаннях законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв каже, що за Конституцією України, кожен має право на відшкодування збитків спричинених діями або бездіяльністю посадових осіб. Головна задача постраждалого в ДТП через неякісну дорогу — довести, що чиновник, організація, що відповідає за таку ділянку шляху — неякісно виконує свої обов’язки, або зовсім нічого не робить для ремонту чи будови.

Як тільки аварія сталась, і ви в змозі — викличте поліцію і попросіть правоохоронців взяти з собою представника компанії на балансі якої знаходиться пошкоджена ділянка траси.

Правоохоронець повинен скласти документ, з фіксацією деталей подій, дорожньої обстановки, вказати пошкодження, що зазнав транспортний засіб. Важлива максимальна деталізація і об’єктивність. Адже в суді постане питання: чи міг водій уникнути попадання в яму. Тож задача кермувальника — не сидіти на місці. Треба все знімати, фотографувати. Варто зафіксувати розміри ями, схему ДТП, дорожні умови, освітлення, чи є попереджувальні знаки щодо неякісної ділянки дороги тощо, що максимально детально опише ситуацію.

Поліція може оформити процесуальні документи по двом статтям адміністративного кодексу: або на водія, або на особу, що відповідає за експлуатацію ділянки шляху.

Якщо суд вирішить, що винен представник дорожньо-експлуатаційної служби — виникають основи для подачі позову на відшкодування моральних і матеріальних збитків. На той час вже треба мати оцінку матеріальних збитків, що отримала машина. Крім того варто зберегти чеки і квитанції, що залишились від витрат пов’язаних з аварією. Їх можна буде відшкодувати через суд.