п

У Мінінфраструктури хочуть використати досвід Швеції на українських дорогах. Наприклад, обмежити швидкість руху по місту до 30 км/год, побудувати всюди відбійники і впровадити алкозамки.

Дискусійні ідеї: експерти кажуть, що обмеження швидкості розсердять водіїв, а на решту треба дуже багато коштів, повідомляє газета «Вести».

«У нас навіть розмітки немає»

За смертністю на дорогах ми попереду всієї Європи – рівень в три-чотири рази вище країн ЄС. У 2014-му загинуло 4,5 тис. Чоловік. Чиновники хочуть застосувати європейський досвід: Швеція (країна №1 з безпеки) поділиться концепцією «нульовий смертності», використовуваної там вже 18 років і в два рази скоротила кількість жертв. Про це заявив міністр Андрій Пивоварський на зустрічі зі шведською колегою Анною Йохансон. Експерти кажуть: досвід хороший, але українські реалії не дадуть його застосувати. «Відмінності між країнами принципові. У них є знижений показник швидкостей в містах, але поруч є магістралі, на яких швидкість набагато вище – 80, нерідко і 100 км/год, – пояснив експерт Олександр Кава. – А у нас чиновники дивляться на все одноманітно, і обмеження швидкості на тихих вуличках в центрі і на магістралях однакове». Посилення обмеження викличе хвилю протесту водіїв, а підігріє її невдоволення дорогами.

1442919583304_

«Яка там безпека, у нас банальної розмітки немає. Потрібно будувати дороги, щоб машини не викочувалися на зустрічну через ями у «своїй» смузі, – вважає директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк. – У країні, де освітлення на дорогах швидше виняток, ніж правило, говорити про шведському досвіді рано».

document.write(«»);