п

На виставці «Зброя та безпека 2015» група громадських активістів представила проект закону «Про дорожній рух та его безпеку», який змінює систему державного управління в цій сфері і вносить зміни до ПДР.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я України серед країн Європи продовжує залишатися однією з найнебезпечніших для учасників дорожнього руху. За 8 місяців 2015 на українських вулицях і дорогах зареєстровано більше 82 тис. ДТП, в яких загинуло 2315 чоловік, а 18 938 отримали травми різної тяжкості. У середньому по Європі, де кількість машин більше, а інтенсивність руху вище, кількість загиблих рік у ДТП в перерахунку на 100 тис. Населення знизилося до 6,3 (Німеччина – 4,6, Великобританія – 3,7, Швеція – 3, 0), у той час як у нас в останні роки цей показник не опускається нижче 13,5.

pdd

Завдання щодо підвищення безпеки дорожнього руху (БДР) формально є і в коаліційній угоді фракцій Верховної Ради, і в плані діяльності Кабінету Міністрів, але поки крім початку ліквідації ДАІ та Укравтодору системного реформування в цієї сфери не відбувається. Але з моменту набрання чинності Угодою про асоціацію з ЄС Україна повинна буде виконати цілий ряд зобов’язань з БДР.

pdd2

Враховуючи ці вимоги, а також результати дискусій на профільних конференціях і сайтах, ініціативна група Загальнонаціонального форуму з безпеки дорожнього руху підготувала комплексний законопроект, свого роду дорожній кодекс, і публічно представила його обмежений тираж на виставці «Зброя і безпека-2015». Документ включає 14 розділів і регламентує всі сторони дорожнього руху – від термінології і ПДР до повноважень і відповідальності всіх держорганів, а також прав, обов’язків і відповідальності всіх учасників дорожнього руху. Поки депутати і міністри думають, як вчинити з цим документом, сайт «Автоцентр» пропонує подивитися потрібні розділи законопроекту.

unnamed

document.write(«»);