У потоці клієнтів завжди знайдеться достатньо легковірних автовласників, з яких можна «зняти» побільше грошей за допомогою декількох порівняно чесних способів.

Щоб не опинитися в ролі «лоха, без якого життя погане» при черговому відвідуванні шиномонтажної майстерні, слід знати типові способи і прийоми, за допомогою яких працівники таких закладів «розводять» довірливих клієнтів. Відразу скажемо, що про шоу «накачування шин азотом» ми навіть згадувати не будемо. Судячи з усього, дурників, що клюють на подібну «нанотехнологію», стало настільки мало, що сенс організовувати цей атракціон вже пропав.

Одним з найбільш робочих способів розкрутити клієнта на додаткові гроші – повідомити, що «соски» на його дисках вже зовсім зносилися і ось-ось порвуться. Мало хто з автовласників не вірить в таких випадках на слово працівникові шиномонтажу і платить – по 40 – 70 гривень за кожен новий «сосок». Хоча насправді і старі прослужили б ще довго.

Володарям «лиття» варто з обережністю звертатися в шиномонтажні майстерні, де є в наявності обладнання для виправлення дисків. Тут у кожного другого клієнта часом раптово виявляються гнуті колеса. Якщо ви візуально не виявляєте пошкоджень на своєму диску і нормально їздили на ньому до відвідування колісного сервісу, відмовляйтеся від нав’язуваного вам ремонту – він, швидше за все, необхідний лише для поповнення виручки майстерні. Ще один спосіб «розводу» не особливо підкованого в техніці клієнта – пропозиції за додаткову плату змастити колісні болти або маточини.

Нібито для того, щоб потім легше було знімати колесо. По-перше, подібні послуги в нормальних колісних сервісах пропонують безкоштовно. А в по-друге, для оцінки їх істинної потреби просто згадайте, з якою легкістю кілька хвилин тому шиномонтажник відкрутив і зняв колеса з вашого авто – і якось обійшовся ж при цьому без всяких мастил.

Є і відверто шахрайський спосіб «доїння» клієнта. Причому, так «розводять» навіть досить досвідчених автомобілістів. Для цього при балансуванні колеса шиномонтажник підвішують на балансування стенд саморобний «ексцентрик». В результаті прилад показує якісь позамежні показники розбалансованості. За «серйозну роботу» щодо усунення нібито дикого дисбалансу з автовласника просять додаткові гроші.

Ну і зовсім нахабний спосіб полягає в наступному. Шинмонтаж декларує вкрай низьку вартість «перевзування». А в процесі робіт з’ясовується, наприклад, що очищення диска перед монтажем коштує окремих грошей, або за кожен грам свинцю при балансуванні слід доплачувати окремо, або за установку коліс назад на машину є додатковий прейскурант або щось в такому роді. Тому, заїхавши в підозріло дешеву шиномонтажну майстерню, насамперед уточнюйте усі нюанси такого роду – щоб не відчути себе потім в ролі того самого «лоха».